Sorsfordító változás a világ egyik legismertebb sörénél

Guinness
A cirkuláló buborékok fokozatosan elfogynak, mert beépülnek a habba
Vágólapra másolva!
Változtat a Guinnesst gyártó óriáscég, a Diageo, a sör csomagolásán. A környezet védelme érdekében, a híres ír sör dobozos, négyes kiszerelésénél, elhagyja az úgynevezett multipackot összefogó műanyag fóliát.
Vágólapra másolva!

Összesen 16 millió fontot (kb. 6 milliárd forint) költ arra a Diageo, hogy megszabadítsa söreit a dobozokat összefogó műanyagfóliától. A Guinness mellett a Harp, a Rockshore és a Smitwick's söröknél is életbe lépteti a cég ezt a változást.

A vállalatnál közölték,

a műanyagot 100 százalékban újrahasznosítható, illetve biológiailag lebomló anyagokból készülő kartoncsomagolás váltja Írországban, már ez év augusztusától.

Ezt követően az új csomagolási megoldásokat az Egyesült Királyságra, majd a világ többi részére is kiterjeszti a nagyvállalalát - írja a BBC.

Nem a Diageo az első, amely úgy döntött, jelentős erőfeszítéseket tesz a környezet védelme érdekében. Ahogy az Origo megírta, tavaly a dán Carlsberg jelentette be, hogy a dobozos söröket a jövőben környezetbarát ragasztógyurma fogja majd össze a műanyaggyűrű helyett, és a Nestlé is számos intézkedést bevezetett a környezetterhelő anyagok visszaszorítása érdekében.

Illusztráció Forrás: Flickr/Peter Baker

A Diageo észak-írországi palackozó- és csomagolóüzeme lesz az első olyan gyár, ahol már az új csomagolás szerint készülnek a dobozos Guinnessek. Ehhez a vállalat 8 millió fontos fejlesztést végez a Belfast melletti telephelyen.

A vállalat azt közölte:

teljes csomagolóanyag felhasználásuk legfeljebb 5 százaléka műanyag, a változtatásokkal viszont azt remélik, évente 400 tonnával csökkenthető annak mértéke.

Számos környezetvédelmi szervezet üdvözölte a cég bejelentését, ám emlékeztettek arra: a kartonra váltással viszont potenciálisan az erdőirtás fokozódásához járul majd hozzá így.

Theresa May brit miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy 2042-ig London kivezeti az összes, egyszer használatos műanyagfajtát az Egyesült Királyság gazdaságából.