Fizetős lesz San Francisco híres cikkcakkutcája

San Francisco, Lombard Street
Vágólapra másolva!
San Francisco híres látványossága a Lombard utca, amelyet 2 millió turista keres fel évente. Az ott megforduló tömeg nemcsak forgalmi dugót okoz a nyolc hajtűkanyarból álló úton, hanem rengetegen szemetelnek is. Ezt elégelte meg az önkormányzat és a helyi lakosok, jövőre várhatóan már fizetős lesz a látványosság.
Vágólapra másolva!

San Francisco városának több híres nevezetessége is van, de talán a Golden Gate híd után sokaknak leginkább a Lombard utca ugrik be,

amely a világ legkanyargósabb utcája címet viseli.

Nyolc hajtűkanyar van a híres utcában Forrás: Photononstop/Brigitte Merle / Photononstop/Brigitte Merle

Nem csoda, hogy ennek megfelelően turisták tömegei látogatják meg, sőt többen legalább egyszer le is gurulnak rajta. Ezt elégelte meg San Francisco önkormányzata,

amely várhatóan 10 dolláros (azaz körülbelül 2800 forintos) díjat fog szedni ezért a látogatóktól.

Az önkormányzat előtt több díjszedési terv is van, online vásárlás esetén 5 dollárt kellene fizetni, míg ünnepnapokon és hétvégén ez az összeg 10 dollár lenne – írja a Business Insider.

Várhatóan az övezet 2020 előtt nem lesz fizetős.

Óriási dugók alakulnak ki Forrás: AFP

A díj kettős célt szolgál: egyfelől szeretnék csökkenteni az áthaladó forgalmat, másfelől az így befolyó összeget az utca karbantartására fordítják.

Emellett több járőr is dolgozhatna a városrészben.

Egy városi képviselő szerint ez azért is fontos, mert a helyi lakosok igényeit is figyelembe kell venni, akiknek gyakran sok időbe telik, míg az utcát rendeltetésszerűen tudják használni, amely most leginkább egy túlzsúfolt parkra hasonlít.

A tömeg más problémákkal is jár: rendkívül sok a szemét a környéken, és a dugók is állandóak.

Becslések szerint egy nyári hónapban napi 6000 látogató jön a 183 méter hosszú utcába, akik miatt teljesen járhatatlan lesz a Lombard utca.

Várhatóan 10 dollárt kell majd fizetni Forrás: ONLY FRANCE/ALIZEE PALOMBA/ ONLYWORLD.NET/Alizee Palomba

Az utcának évente 2 millió látogatója van, igazán akkor lett felkapott, amikor állandó vágóképe lett a városban forgatott filmeknek, reklámoknak.

Az utcában 5 mérföld/óra (8km/h) a megengedett sebesség, ideális esetben átlagosan 250 jármű halad át rajta óránként.

A híres, téglából kirakott, hajtűkanyarokból álló utca 1922-ben épült, amire azért volt szükség, mert a korabeli autóknak megmászhatatlan volt a 27 fokos emelkedő. Mai virágokkal – leginkább hortenziákkal és rózsákkal – díszített formáját az 1950-es években nyerte el a nyolc hajtűkanyar környezete.