Hamis egyetemek kérnek beiratkozási díjakat Nagy-Britanniában

diploma illusztráció
Vágólapra másolva!
A kormányzat által alapított felsőoktatási testület 75 hamis intézményt leplezett le eddig, mint például a Manchester Open University. A teljes lista 243 hamis diplomát kínáló intézményt tartalmaz egyébként. Ezek hamis diplomát adnak, de a brit munkáltatók nem ellenőrzik ezeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy évben hetvenöt hamis főiskolát zártak be az Egyesült Királyságban azzal az indokkal, hogy ezek a csalások világszerte aláássák az Egyesült Királyság felsőoktatási rendszerének hírnevét.

A brit kormány által felállított testület, a Hedd eddig 243 hamis intézményre talált rá.

Az egyik ilyen, a Manchester Open University, például azt állította, hogy az egyetemük Oxford Road-ban található, ahol 90 különböző országból kétezer diák tanul történelmet, irodalmat és orvostudományt fejenként 35 ezer fontért. A felügyelők azonban nem leltek rá az intézményre. Egy másik esetben a Kilmurry-i Oxbridge-i Egyetem hirdette honlapján, hogy mesterképzést, doktori és szakmai képesítést nyújt, gambiai székhellyel, szintén nem kevés pénzért.

A csaló felsőfokú képzési intézmények azért "terjedhetnek" Nagy-Britanniában, mert sem a jelentkezők, sem a munkáltatók nem ellenőrzik a szakképesítéseket nyújtó intézményeket Forrás: Shutterstock

A Hedd vezérigazgatója, Jayne Rowley azt mondta, hogy a webhelyek többsége az Egyesült Királyságon kívül található, ezért nemzetközi szinten kell együttműködniük a csalások felgöngyölítésében.

Ezek a hamis egyetemek a beiratkozási díjakból és az emelt díjas információs telefonvonalakból élnek, és ez a fajta csalás egyre kifinomultabbá válik.

Azonban, ha minden munkáltató megfelelően ellenőrizné minden jelölt szakképesítését, nem lenne piaca az ilyen típusú csalásoknak - mondta Rowley. Ez alapján valószínű, hogy a hamis diplomáknak is létezik egy hasonló piaca, ám a munkáltatók nem ellenőrzik ezeket.

Pedig már egy egyszerű módszerrel is kiszűrhetők lennének a csaló intézmények, a hivatalos oktatási intézmények ugyanis ac.uk végződésű honlapokkal rendelkeznek az interneten, amire nem lehet ellenőrzés nélkül regisztrálni.

Cikkünk a TheGuardian.com írása alapján készült.