Használtautó-automatából gazdagodott meg apa és fia

2019.04.19. 18:27

A világ automatizálódásának egyik következménye, hogy egyre több helyen lehet emberek nélkül vásárolni, dolgokat házhoz szállítani. Vannak már gyógyszerszállító drónok, pizzafutárrobotok, viszont egy arizonai család most használtautó-automatákat készített. Az ötlet úgy tűnik, bejött, ma már dollármilliárdosok.

Egy arizonai család apa-fia tagja megunta, hogy amikor használt autót vásárolnak, akkor alapvetően bizalmatlanok az eladóval és a kereskedővel szemben. Ezért úgy döntöttek, hogy miért ne lehetne automatizálni a rendszert, és gigantikus méretű automatákat készítettek, ahonnan autókat lehet vásárolni.

Erre alapították a Carvana nevű vállalatot, és 2017 áprilisában tőzsdére is került a cég. A vállalat részvényei 11 dollár felett nyitottak, és egy év alatt az árfolyam megközelítette a 30 dollárt – írja a Bloomberg.

Bár 2018 második felében a részvények árfolyama 58 százalékot esett, azóta is az amerikai tőzsde egyik sikertörténete a vállalat.

Jelenleg egy részvény ára 63,3 dollár.

Közel hatszorosára nőtt a részvény árfolyama alig két év alattForrás: Google

A vállalat piaci értéke 9,29 milliárd dollár, míg a két tulajdonos becsült vagyona átlépte a 6 milliárd dollárt.

Mit tud a Carvana?

A cég honlapja alapján 15 ezer autó van a kínálatában, és kevesebb mint 10 percbe telik egy autót megvenni.

A vásárlók több mint egy tucat automatából vehetik át autójukat, amiket országszerte állítottak fel.

A Carvana még mindig növekszik, sokan a használt autók Amazonját látják a vállalatban. Ezzel ellentétben más befektetők rendkívül pesszimisták, emiatt a Carvana részvényeit sokan szokták shortolni.