Jön az új szuperállampapír

grafikon automatizált befektetés
21450982 - tablet pc on the working table
Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) júniustól új állampapírt vezet be Nemzeti Kötvény néven, ezzel párhuzamosan pedig több, eddig értékesített állampapír kikerül a kínálatból. Az új kötvény ötéves futamidejű papír lesz, lépcsős kamatozással.
Vágólapra másolva!

A lépcsős kamatozás azt jelenti, hogy az öt év alatt évente emelkedik a kamat, végül az utolsó évben jár a kötvény után a 6 százalékos hozam.

A kamat fél év után 3,5 százalékról indul, az első év végén négy százalék, ezt követően pedig évente további fél-fél százalékponttal emelkedik, s így éri el az ötéves futamidő lejártával a 6 százalékot.

A kamat jóváírása a fordulónapokon történik majd meg, ezt követően pedig kamatos kamattal emelkedik a hozam.

Forrás: Cultura Creative/Copyright Andrew Brookes/Andrew Brookes

A Nemzeti Kötvény esetében heti kibocsátást terveznek, minimálisan befektethető összeget nem határoznak meg.

Az új állampapírt a Magyar Államkincstárnál (MÁK), a Magyar Postán, a lakástakarékoknál és a kereskedelmi bankoknál lehet majd megvásárolni.

Mindig lesz egy egyhetes időszak, amikor a teljes befektetett összeghez visszaváltási díj nélkül lehet majd hozzájutni, ezen az időszakon kívül pedig 99,75 százalékos árfolyamon váltja vissza a MÁK a papírt.

A Nemzeti Kötvényt kizárólag magánszemélyek számára forgalmazzák majd, intézményi befektetők számára nem.

Forrás: MTI/Marjai János

Bevezetését jelentős érdeklődés előzi meg.

– prognosztizálja Karagich István, a hazai privátbanki piac vezető tanácsadó cégének számító Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. Szerinte olyan jellemzőkkel bír az új konstrukció, amelyek mind az ügyfél, mind a szolgáltatói oldalon kedvezővé teszik a jegyzését.

A konstrukció a jelenlegi iránytalan tőkepiaci helyzetben – amikor a szakértők szerint érdemes kivárni – rendkívül alkalmas arra, hogy a befektetni vágyó magánszemélyek jó hozam mellett itt parkoltassák a pénzüket.

Forrás: choreograph/123RF

Miután az ÁKK a papírokat a legrosszabb esetben is 99,75 százalékos árfolyamon váltja majd vissza (ami kedvezőbb az eddigi állampapírok 99 százalékos kincstári visszaváltási arányánál), ez lehetővé teszi, hogy egy kedvezőbb befektetési lehetőség esetén akár egy hónap múlva is tőkeveszteség nélkül szálljon ki a befektető a konstrukcióból.

A sávos kamatozással az ötéves megtartás mellett fizetett 4,95 százalékos kamatadómentes éves átlagkamat ma a tőkepiacokon önmagában nehezen kitermelhető hozam, ezért a kockázatkerülő portfóliók kedvence lehet majd a Nemzeti Kötvény.