Imádják a befektetők az Aramco kötvényeit

2019.04.10. 17:32

A Saudi Aramco olajóriás kötvényeire több mint tízszeres volt a túljelentkezés a meghirdetetthez képest. Ezzel az állami kézben lévő szaúdi olajcég több mint 100 milliárd dollár értékű ajánlatot kapott, ami azt jelenti, hogy a befektetők igyekeztek lecsapni a világ legértékesebb vállalatának tartott Aramcóban rejlő lehetőségre.

A Saudi Aramco eredetileg azt tervezte, hogy legalább 10 milliárd dollárnyi tőkét kíván bevonni történetének első kötvénykibocsátásával. A szaúdi olajcég meg is kapta az első hitelminősítéseit, és a CNBC értesülései szerint nem is maradt el a globális befektetői érdeklődés. A hírek alapján ugyanis

az Aramco több mint 100 milliárd dollár értékű kereslettel találkozott, ami több mint tízszerese az eredeti tervnek.

Mindezt úgy, hogy még a legnagyobb hitelminősítők is jelezték, az állami kézben lévő, nyílt piacon nem kereskedett vállalat átláthatósága erősen problematikus, ráadásul éppen az állami irányítás miatt a társaság jövője is kockázatoknak van kitéve. A jelenlegi tervek szerint egyébként az Aramco egy részét két éven belül vinnék tőzsdére.

Mindenki tudta, hogy nagy lesz a jelentkezés, de a mostani számok minden várakozást felülmúltak – mondta Mohieddine Kronfol, a Franklin Templeton Investments vezető befektetési szakértője. Hozzátette, a hatalmas érdeklődés nem meglepő, ha azt nézzük, hogy ez egy magas minőségű és alacsony kockázatú ajánlat. Főleg olyan időszakban, amikor a nemzetközi befektetők egyre nyitottabbak a szaúdi befektetések felé, miután hosszú ideig alulsúlyozták azokat a portfólióikban.

Nagy siker volt az Aramco kötvénykibocsátásaForrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Korábban egyébként a Fitch A+, míg a Moody's A1 minősítést adott az Aramcónak. Ezzel együtt Szaúd-Arábia államilag is vonzó célpont a kötvénybefektetők szemében.

A kormány januárban bocsátott ki 7,5 milliárd dollár értékben adósságot, amire 27 milliárd dollárnyi kereslet érkezett. A szaúdi szuverén adósság a Fitch-nél és a Moody's-nál pontosan ugyanabba a kategóriába esik, mint az Aramco.

Az Aramco mostani üzlete nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalat finanszírozni tudja a Sabic nevű szaúdi petrolkémiai cég többségi tulajdonának megvásárlását – a tervezett üzlet értéke 69,1 milliárd dollár.

A mostani siker pedig újra felszínre hozhatja az Aramco tőzsdére lépését, amelyet jelenleg 2021-re terveznek, miután korábban többször elhalasztották. Az IPO hatalmas segítség lenne a rijádi kormány számára, mivel a befolyó tőkével jelentősen csökkenthetné a költségvetési deficitet, ráadásul az új forrásokból az ország gazdaságának diverzifikációja (az olajexport-függőségtől való elmozdulás) is támogatható lenne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK