Imádják a befektetők az Aramco kötvényeit

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco olajóriás kötvényeire több mint tízszeres volt a túljelentkezés a meghirdetetthez képest. Ezzel az állami kézben lévő szaúdi olajcég több mint 100 milliárd dollár értékű ajánlatot kapott, ami azt jelenti, hogy a befektetők igyekeztek lecsapni a világ legértékesebb vállalatának tartott Aramcóban rejlő lehetőségre.
Vágólapra másolva!

A Saudi Aramco eredetileg azt tervezte, hogy legalább 10 milliárd dollárnyi tőkét kíván bevonni történetének első kötvénykibocsátásával. A szaúdi olajcég meg is kapta az első hitelminősítéseit, és a CNBC értesülései szerint nem is maradt el a globális befektetői érdeklődés. A hírek alapján ugyanis

az Aramco több mint 100 milliárd dollár értékű kereslettel találkozott, ami több mint tízszerese az eredeti tervnek.

Mindezt úgy, hogy még a legnagyobb hitelminősítők is jelezték, az állami kézben lévő, nyílt piacon nem kereskedett vállalat átláthatósága erősen problematikus, ráadásul éppen az állami irányítás miatt a társaság jövője is kockázatoknak van kitéve. A jelenlegi tervek szerint egyébként az Aramco egy részét két éven belül vinnék tőzsdére.

Mindenki tudta, hogy nagy lesz a jelentkezés, de a mostani számok minden várakozást felülmúltak – mondta Mohieddine Kronfol, a Franklin Templeton Investments vezető befektetési szakértője. Hozzátette, a hatalmas érdeklődés nem meglepő, ha azt nézzük, hogy

ez egy magas minőségű és alacsony kockázatú ajánlat.

Főleg olyan időszakban, amikor a nemzetközi befektetők egyre nyitottabbak a szaúdi befektetések felé, miután hosszú ideig alulsúlyozták azokat a portfólióikban.

Nagy siker volt az Aramco kötvénykibocsátása Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Korábban egyébként a Fitch A+, míg a Moody's A1 minősítést adott az Aramcónak. Ezzel együtt Szaúd-Arábia államilag is vonzó célpont a kötvénybefektetők szemében.

A kormány januárban bocsátott ki 7,5 milliárd dollár értékben adósságot, amire 27 milliárd dollárnyi kereslet érkezett.

A szaúdi szuverén adósság a Fitch-nél és a Moody's-nál pontosan ugyanabba a kategóriába esik, mint az Aramco.

Az Aramco mostani üzlete nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalat finanszírozni tudja a Sabic nevű szaúdi petrolkémiai cég többségi tulajdonának megvásárlását – a tervezett üzlet értéke 69,1 milliárd dollár.

A mostani siker pedig újra felszínre hozhatja az Aramco tőzsdére lépését, amelyet jelenleg 2021-re terveznek, miután korábban többször elhalasztották.

Az IPO hatalmas segítség lenne a rijádi kormány számára, mivel a befolyó tőkével jelentősen csökkenthetné a költségvetési deficitet, ráadásul az új forrásokból az ország gazdaságának diverzifikációja (az olajexport-függőségtől való elmozdulás) is támogatható lenne.