Még mindig pörög a Netflix sokak által elfelejtett szolgáltatása

Paris Games Week 2017 : Day Three At Porte De Versailles In Paris
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 02: Netflix logo is displayed during the 'Paris Games Week' on November 02, 2017 in Paris, France. Netflix is an American company offering streaming movies and TV series on the Internet. 'Paris Games Week' is an international trade fair for video games and runs from November 01 to November 5, 2017. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Netflix egyik komoly problémája, hogy gyors internet szükséges a filmek streameléséhez, ez viszont nem mindenki számára adott. Egy becslés szerint 24 millió olyan amerikai van, aki digitálisan lemaradt a társadalom többi részétől. Éppen miattuk él tovább a Netflix eredeti, DVD postázós szolgáltatása, amelynek még mindig 2,7 millió feliratkozója van.
Vágólapra másolva!

A Netflix a kezdetekben egy olyan szolgáltatást kínált, amely különböző havidíjakért cserébe bizonyos számú DVD filmet küld ki a felhasználóknak, majd amint az ügyfél visszaküldi azokat, a cég máris postázza az újakat. Azóta a Netflix a világ legnagyobb streaming platformja lett, viszont azt kevesen tudják, hogy továbbra is elérhető az eredeti szolgáltatás, sőt még 2,7 millió ember használja azt az Egyesült Államokban.

A Netflix DVD-küldős programjának több előnye is van a streaminggel szemben, nem szükséges hozzá gyors internet, sőt a kínálat is nagyobb.

A Netflix streaming platformján (az amerikai kínálatban) nagyjából 6000 film és sorozat érhető el, de a DVD szolgáltatásukban körülbelül 100 ezer tétel található. Rick Byrne, a cég egyik előfizetője az elmúlt évtizedben közel 5 ezer DVD-filmet kölcsönzött és ő is azt emeli ki, hogy a kínálat a legnagyobb előnye a szolgáltatásnak.

A Spotify nevű oldalon gyakorlatilag az összes zene fellelhető, az Amazon oldalán pedig bármilyen könyvet megrendelhetünk, de ezzel szemben a filmek és sorozatok világa, az internet végtelen kapacitása ellenére is különbözik az említettektől.

Bizonyos filmek jogai más és más társaságok kezében vannak, gyakran pedig országonként is változik, hogy mi elérhető egy adott platformon és mi az ami nem.

illusztráció Forrás: Getty Images/2017 Chesnot/Chesnot

Egyre nagyobb űr van egyébként a filmes tartalmak és a sorozatok között, nem csoda, hogy a filmrajongók panaszkodnak is, mivel a Netflix inkább a sorozatok forgatására fordítja a pénzt. Erre a Netflix azt mondja, hogy készíthetnek akárhány filmet, azok akkor is csak a felhasználók által az oldalon streamelt idő egyharmadát fogják adni, tehát jobban megéri szériában gondolkodni.

Szintén komoly fölényben vannak a 2000 után gyártott filmek, szemben a régebbi klasszikusokkal, akik viszont az ezredforduló előtt gyártott mozikra kíváncsiak, azoknak bizony a Netflix DVD szolgáltatása a megfelelő választás. Mindemellett az Oscar győztes filmek sem gyakran kerülnek fel a streaming platformokra, mivel a stúdiók azzal próbálják meg maximalizálni a profitot, hogy a DVD eladásokra helyezik a hangsúlyt.

A DVD újbóli felemelkedésének egy másik, de szintén fontos oka, hogy a közönség kezdi unni a streaming szolgáltatók végtelen áradatát.

Jelenleg a nagy négyes - Netflix, Hulu, Amazon, HBO - mellett a Disney is külön platformot indít, de ott a Youtube, a CBS és az újonnan bejelentett Apple is. A streaming korszak lényege az lett volna, hogy kevesebbet fizessünk, mint a kábeltévéért, és azt és akkor nézzük, amit és amikor akarunk. A saját gyártású filmek és sorozatok, valamint a különböző streaming licencek miatt viszont egyre több szolgáltatásra kell előfizetni, ez pedig drasztikusan megdobhatja az árakat.