Szaúdi olajóriás volt a világ legnyereségesebb cége tavaly

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Mindenkit lenyomott profitban a Saudi Aramco olajóriás 2018-ban. Az állami kézben lévő vállalat ezzel simán maga mögött hagyott olyan gigászokat, mint az Apple vagy az Exxon Mobil. Ráadásul az Aramco egy komolyabb kötvénykibocsátásra is készül, amely előtt meg is kapta az első hitelminősítéseket.
Vágólapra másolva!

A Saudi Aramco lazán maga mögé utasította a világ legnagyobb vállalatait a tavalyi nyereségével. A szaúdi olajóriás nettó profitja ugyanis 111,1 milliárd dollár volt a Moody's adatai szerint. Ezzel együtt a Fitch Ratings számításai alapján a kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredmény 224 milliárd dollár volt tavaly. Összevetésképpen,

az Aramco 111,1 milliárdos eredménye annyit tesz ki, mint az Apple, a Google és az Exxon Mobil nyeresége együttesen

– írja a Bloomberg.

Külön izgalmas azonban, hogy az említett két hitelminősítő cég most először értékelte az Aramcót. Ez azért jelentőségteljes, mert mióta az Aramcót az 1970-es években államosították, a pénzügyei lényegében titkosak. Épp ezért van, hogy az elemzők már évek óta vitatkoznak a társaság valódi piaci értékéről is. Főleg, hogy a vállalat már hosszú ideje tervezi a kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO), amelyet eredetileg 2018-ra ütemeztek, majd elhalasztották 2021-ig.

Az IPO elhalasztásával azonban az Aramcónak alternatív tőkebevonási lehetőségekre van szüksége.

A cég ennek jegyében kötvénykibocsátásra készül, részben azért, hogy finanszírozni tudja a Sabic nevű petrolkémiai csoport többségi részesedésének felvásárlását.

Súlyos terhek

Az Aramco egyik legnagyobb problémája azonban, hogy túlságosan függ a szaúdi államtól. Ez elsősorban a cash flow-ra helyez jelentős nyomást, mivel a cégnek 50 százalékos jövedelemadót kell fizetnie a profitja után, amihez még egy 20 százaléknál kezdődő, változó mértékű, jogdíj is jön a bevételekre.

Megkapta az első hitelminősítéseit a Saudi Aramco Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

A Moody's számításai szerint az Aramcónak 48,8 milliárd dollárnyi készpénze volt a 27 milliárdos – hivatalos – adósság mellett, amivel a cég a hitelminősítőnél az A1-es kategóriába került. A Fitch ezzel párhuzamosan A+ minősítést adott az olajóriásnak, amely szerintük tükrözi a vállalat „szoros kötődéseit" az államhoz. Ennek az is része, hogy a királyság beleszólhat például a termelési szintbe, de hatással van az adófizetés mellett az osztalékokra is.

Tavaly az Aramco 58,2 milliárd dollárnyi osztalékot fizetett ki a szaúdi kormánynak.

Az óvatosabb elemzők emellett arra figyelmeztetnek, hogy ha tartósan alacsony marad az olaj ára, akkor az tartós költségvetési hiányt eredményez Szaúd-Arábiában, ez pedig az Aramco költségvetési helyzetét is érdemben ronthatja. Következésképpen az Aramco szoros kötődései a kormányhoz idővel egyre nagyobb problémát jelenthetnek a társaság pénzügyeire nézve – mondta Neil Beveridge, a Sanford C. Bernstein & Co. hongkongi szakértője.

Minősítések és várakozások

A minősítések tekintetében az látszik, hogy a Fitchnél elért A+ értékelés egy szinttel marad el a Shell és a Total AA- minősítésétől. A Moody's-nál azonban az Aramco bőven alatta az Exxon Aaa értékelésének.

Az olajóriás emellett több bankot is megbízott azzal, hogy április elejétől kezdje meg a dollárkötvény-kibocsátási roadshowt.

A Bloomberg értesülései szerint olyan papírokat is értékesítene a vállalat, amelyek 3 és 30 év közti lejáratokból vannak összegyúrva.

Az Aramcónak is komoly gondot jelenthet, ha tartósan alacsony lesz az olaj világpiaci ára Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

A legnagyobb kérdés azonban továbbra is az IPO, illetve ennek kapcsán az Aramco piaci értéke. Korábban a vállalatot 2 ezer milliárdos értékűre becsülték, de a globális befektetők fokozatosan csökkentették a várakozásaikat – ami részben hozzá is járulhatott az IPO elhalasztásához.

Mindenesetre a tervek szerint az Aramcónak mindössze 5 százalékát vinnék tőzsdére, és

ha ezzel elérné a 100 milliárd dolláros tőkebevonást, akkor ezzel az olajóriás messze a történelem legnagyobb IPO-ját hajtaná végre.

Egy ilyen üzlet mellett ugyanis eltörpülne az eddigi csúcstartó Alibaba, amely 2014-ben „mindössze" 25 milliárdos IPO-t hozott össze.