Ötmilliárd forintos támogatás jut a háztartási nagygépek cseréjére

energia spórolás, energiatakarékosság, mosógép
Vágólapra másolva!
Az Otthon Melege Program legsikeresebb pályázati kiírása idén több mint 115 ezer hazai háztartás energiahatékonysági korszerűsítését segíti. A pályázati bírálatok lezárultak, és közel 50 ezer pályázó már meg is kezdte támogatói okirata beváltását.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Melege Program eddigi legsikeresebb pályázati kiírása mintegy 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az új, energiahatékony háztartási nagygépek (hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosógépek, mosó-szárítógépek) vásárlásához – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tavaly októberben újranyitott alprogram keretében a 2018. november 5. és november 21. közötti időszakban régiónként nyílt lehetőség a pályázatok beadására. A támogatói döntések 2018. december 20. és 2019. március 21. között, szakaszosan születtek meg, a nyertesek értesítése folyamatos.

A lezárult bírálat alapján a véglegesített pályázatok 97 százaléka részesült támogatásban.

A kiválasztott háztartási nagygép megvételéhez a kiállított több mint 115 ezer Támogatói Okirat elektronikus átvételével már igénybe vehető a támogatás. A csökkentett árú vásárlások január első napjaitól folyamatosan zajlanak. Mostanáig a támogatott pályázatok 40 százaléka esetében kezdődött meg közel 50 ezer Támogatói Okirat beváltása.

Az új berendezés megvásárlására a Támogatói Okirat elektronikus átvételét követően 150 nap áll rendelkezésre.

A programban regisztrált kereskedők listája és a megvásárolható készülékeket tartalmazó gépkatalógusok továbbra is elérhetőek a hgcs2017.nfsi.hu pályázati portálon.

Illusztráció Forrás: AFP/Phanie/Garo

A kérelmenként átlagosan igényelt és megítélt 43 ezer forint támogatás azt jelzi, hogy a háztartások túlnyomó többsége az elérhető legmagasabb, A+++ energiahatékonysági kategóriájú nagygép beszerzése mellett döntött. Az új készülékek beüzemelése éves szinten 28 millió kilowattóra lakossági energiamegtakarítást és 25 ezer tonnával csökkenő szén-dioxid-kibocsátást is eredményez.

Az Otthon Melege Program eddigi alprogramjai

összesen már több mint 300 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tették lehetővé, mintegy 70 milliárd forint összértékben, 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással.

Energetikai szempontból a végrehajtott korszerűsítéseknek évente összességében mintegy 300 millió kilowattóra lakossági energiamegtakarítás köszönhető. További mérhető ökológiai eredmény, hogy a beruházások nyomán évente 120-130 ezer tonnával csökkenő szén-dioxid-kibocsátás alacsonyabb környezeti terhelést is jelent.