A rekordok után elgyengült a hazai tőzsde

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Az előző hét rekordjai után a viszonylag kedvező nemzetközi hangulat ellenére is gyengén teljesített a hazai tőzsde a múlt héten - összegezte a Takarékbank Zrt. heti tőke- és pénzpiaci összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Az előző heti 42 ezres szintről hétfőn 41.600 pontig süllyedt a BUX, de kedd délelőtt még átmenetileg visszatért az előbbi szintre, ahonnan szerdára már 41.300 pontra zuhant. Pénteken ismét megcélozta a 42 ezres szintet, de innen megint letört, miután az angol parlament harmadszor is elutasította a brexit-megállapodás tervezetét. A múlt héten így 0,6 százalékkal került lejjebb a BUX.

Az OTP keddig a 12.800-12.980 forint közötti sávban hullámzott, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését követően meredek zuhanásba kezdett.

Ennek kiváltó oka az volt, hogy az MNB vezetése bejelentette: az egynapos betéti kamat emelése és a likviditás szűkítése egyszeri lépés volt, amiből a befektetők azt a következtetést vonták le, hogy talán nem is lesz további szigorítás, így aligha nőhetnek a kamatmarzsok.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Emellett az is sújtotta az OTP részvényeit, hogy

a kormány visszavonta a tranzakciós illeték csökkentésének tervét, valamint kiszivárgott, hogy a szlovén Abankára két vevőjelölt is nagyobb összeget kínált, így a hazai bank lemaradhat a bank felvásárlásáról.

Így 12.400 forint közelébe zuhant az OTP árfolyama, majd pénteken 12.600 forintra szépített, de összességében 2 százalékot veszített értékéből.

A Mol a hét közepéig 3280-3330 forint között hullámzott, majd a hét második felében lejjebb került, így 1,3 százalékos veszteséggel zárta a hetet.

Üde színfoltot jelentett a Richter, amely szinte minden nap felfelé tartott, ezzel 2 százalékos nyereséget könyvelhetett el heti szinten.

A Magyar Telekom árfolyama viszont fokozatosan olvadt, végül 1,9 százalékkal gyengült a múlt héten.

Gyengülésnek indult a forint

Az MNB kamatdöntéséig némileg erősödött a forint, mivel a befektetők arra spekuláltak, hogy elkezdődik a hazai monetáris politika normalizálása. Az egynapos betéti kamatláb 10 bázispontos emelése, valamint a likviditásbővítő devizaswap-állomány csökkentése tulajdonképpen meg is felelt a várakozásoknak, így meg sem mozdult a forint a bejelentésekre.

Azonban a délutáni sajtótájékoztatón Matolcsy György MNB-elnök közölte, hogy a mostani lépés csak egyszeri volt, aminek hatására a befektetők gyorsan kiárazták a gyors kamatemelési várakozásokat, a forint pedig meredeken gyengülni kezdett.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Innentől kezdve megállíthatatlan volt a leértékelődés, szerdán már a 320-at, pénteken pedig a 321-es szintet is átlépte felfelé a forint az euróval szemben, a heti gyengülés pedig 1,5 százalék volt.
Mivel az euró is veszített értékéből a dollárral szemben, a forint a dollár ellenében 287 közelébe gyengült, egy hét alatt pedig 2,2 százalékkal értékelődött le.

Recesszió jöhet az Egyesült Államokban?

Negatív hangulatban indult hétfőn a kereskedés a nemzetközi piacokon, mivel

a befektetőket különösen aggasztotta, hogy az előző héten a Fed közleményeinek hatására, valamint a kiábrándító konjunktúramutatók miatt a tízéves amerikai hozam a három hónapos hozam alá zuhant, ami jó előrejelzője, hogy 12-24 hónapon belül recesszió jöhet az Egyesült Államokban.

A félelmeket még az sem enyhítette, hogy a német Ifo-index váratlan javulást mutatott. A hét második felében azonban fokozatosan javult a hangulat, mivel

újraindultak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, és a felek érdemi előrelépésről számoltak be.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

A kínaiak ugyanis enyhítettek a kényszerített technológiai transzferrel kapcsolatos hozzáálláson, amivel korábban a Kínában letelepült külföldi cégeket kötelezték arra, hogy kínai céggel hozzanak létre közös vállalatot, amelynek át kellett adni a technológiai tudást.

A hangulatot azonban némileg fékezték a brexit körüli továbbra is kaotikus politikai csatározások.

Miután minden alternatív javaslatot leszavaztak a héten, pénteken ismét elutasították a kiválás feltételrendszerét tartalmazó megállapodás tervezetét. A múlt héten összességében a vezető európai tőzsdék 0,4-1,5 százalékkal, az amerikai indexek pedig 1,1-1,7 százalékkal emelkedtek.