A szaúdiak hekkelték meg az Amazon alapítójának mobiltelefonját

Jeff Bezos, Amazon, Blue Origin
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos provides the keynote address at the Air Force Association's Annual Air, Space & Cyber Conference in Oxen Hill, MD, on September 19, 2018. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Amazon technológiai óriás alapítója által felbérelt magánnyomozó azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy meghekkelték a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos mobiltelefonját, és ellopták személyes adatait.
Vágólapra másolva!

Szakértők és nyomozók határozottan biztosak abban, hogy a szaúdi hatóságok hozzáfértek Bezos mobiltelefonjához és bizalmas információihoz – írta Gavin de Becker magánnyomozó a The Daily Beast honlapján.

Jeff Bezos Forrás: AFP/Jim Watson

A The National Enquirer című amerikai bulvárlap januárban megszellőztette, hogy a válófélben lévő Bezos házasságtörő viszonyt folytat Lauren Sánchez műsorvezetővel. A vállalkozó a hír felröppenését követően megbízott egy magánnyomozó irodát, hogy derítse ki, miként kerültek a bizalmas információk az újsághoz. A lap válaszul megzsarolta Bezost, hogy közzéteszi a birtokában lévő kompromittáló üzeneteket és fényképeket.

A milliárdos nem tört meg, és inkább nyilvánosságra hozta levélváltását az újsággal.

Végül kiderült, hogy az információkat Sánchez fivére adta át a botránylapnak, de a magánnyomozó szerint ez csak a valódi felelősök álcázását szolgáló hamis nyom volt. De Becker úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok azért érdeklődtek Bezos iránt, mert a vállalkozó birodalmához tartozó The Washington Post (WP) című amerikai napilap részletekbe menően tudósított Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról.

Hasogdzsival – aki maga is a lapnak dolgozott – tavaly októberben végeztek a vahabita királyság isztambuli konzulátusán.

Kétségbevonhatatlan tény, hogy a Hasogdzsi kivégzésével kapcsolatba hozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg ellenségeként tekintett a lapra – hangsúlyozta a nyomozó.