Már a pénzguru is megkongatta a vészharangot

2019.03.29. 21:02

A legendás amerikai befektető Warren Buffett is úgy látja, az amerikai gazdasági növekedés elkezdett érdemben veszíteni a lendületéből. Bár a guru nem számít katasztrófára, a piacoknak is fontos jelzés lehet, hogy már Buffett szerint is érdemes óvatosan kezelni az USA gazdasági teljesítményét.

Úgy tűnik, a gazdasági növekedés üteme valóban lelassult – mondta a CNBC-nek Warren Buffett, a Berkshire Hathatway legendás vezetője, jól ismert befektetési guru. Hozzátette, nem akar erősebb kijelentést tenni annál, mint hogy a lassulás jelei már ténylegesen érezhetők.

A gurunak ráadásul személyes tapasztalatai is vannak a témában. A Berkshire tulajdonában lévő BNSF vasúti cég gyengélkedése ugyanis szerinte tükrözi a gazdasági növekedés általános lassulását, noha kiemelte, szezonális tényezőket is figyelembe kell venni, például az időjárást.

Bár Buffett szavai nem utalnak pánikra, rendkívül fontos véleményvezérről van szó az amerikai piacon, ezért a szakember minden meglátásának súlya van. Főleg olyan időszakban, amikor egyre többen jelzik aggodalmaikat az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatban, ráadásul a részvénypiaci volatilitás is azt erősíti, hogy nincs túl nagy nyugalom a piaci szereplők körében.

Már Warren Buffett is érzi a gazdasági növekedés lassulásátForrás: AFP/Paul Morigi

Tovább fokozza a félelmeket, hogy a napokban a 10 éves és a 3 hónapos lejáratú amerikai állampapír hozamkülönbözete negatív tartományba fordult, ami hagyományosan recessziós veszélyre utal. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a piac 3 hónapos távlatban kockázatosabbnak ítéli az amerikai gazdaságot a 10 éves távlathoz képest.

Mindazonáltal Buffett nem gondolja, hogy mindez ok lenne a pánikra. Meglátása szerint a gazdasági növekedés lassulása nem jelenti azt, hogy radikálisan át kellene alakítani az üzleti és befektetési terveket. Kiemelte,

ha villogna a vörös lámpa, akkor is ugyanúgy fektetnének be a cégénél, ahogy eddig is tették.

A fentiek mellett Buffett ismételten jelezte, az Egyesült Államok továbbra is a legjobb hely arra, hogy valaki befektesse a pénzét, vagyis alapjaiban még messze nem rendült meg a bizalma az USA gazdaságában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK