Már csak tiszta energiát termel ez a skót szigetcsoport

Orkney-szigetek
United Kingdom, Scotland, Orkney Islands, fields and scattered farms on the south of the Isle of Hoy in front of Scapa Flow (aerial view)
Vágólapra másolva!
Skócia észak-keleti partjainál fekvő szigetcsoport szeles időjárással és folyton háborgó tengerrel van megáldva, ám a zord időnek köszönhetően az itt élők tiszta energiát termelnek szélturbinák és a hullámok által generált energia segítségével. A feleslegből pedig nemcsak Nagy-Britannia villamos energia hálózatába jut, hanem még hidrogén üzemanyag előállítására is futja – olvasható a BBC-n.
Vágólapra másolva!

Az Orkney-szigeteken még 2016-ban kezdték meg a hidrogénalapú gazdaság tervezését, ám amikor 2017-ben öt hidrogén meghajtású kisteherautó érkezett a szigetcsoportra, még nem tudták a szükséges gázt előállítani.

Az Orkney-szigetek Forrás: AFP/hemis.fr/Rieger Bertrand

Ráadásul az is problémát okozott, hogy ki lesz képes majd esetleg szervízelni ezeket a járműveket a mindösszesen 21 ezer emberből álló közösségben. A gondot egy speciális szakértő érkezése oldotta meg, aki kiképezte a helyi autószerelőket, ráadásul a kompvezetők is oktatásban részesültek, mert a helyiek ragaszkodtak ahhoz, hogy ne csak a szárazföldi, hanem a vízi járműveik is száz százalékban hidrogénnel működjenek.

Ha minden a terv szerint halad, ezt a célt 2021-ben el is érik.

A helyiek úgy vélik, hogy sikeres projektjük után számos más közösség lát majd inspirációt bennük, és elkezdik használni a hidrogén alapú közlekedési eszközöket.

A benzinnel és a gázolajjal szemben a hidrogén elégetésekor nem keletkezik semmilyen káros anyag,

mivel a járművek motorterében a hidrogén az oxigénnel reakcióba lépve hoz létre elektromosságot, aminek a mellékterméke tiszta víz. Vagyis a hidrogén alapú járművekkel visszaszorítható lenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, ami a globális felmelegedés egyik okozója.

Hidrogén előállító üzem Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Ráadásul az autókon kívül akár épületek melegítésére, villamosenergia-berendezésekhez, vonatok, kompok és teherszállítók üzemanyagaként, valamint számos további ipari folyamatnál lehetne hasznosítani.

A hidrogén másik előnye, hogy a felesleget könnyű tárolni és szállítani, szemben az elektromos árammal, aminek a tárolásához szükséges berendezések még mindig nem túl hatékonyak. Azonban a hidrogén előállításához nagy mennyiségű áramra van szükség, ami sokszor nem fenntartható módon érhető el, ráadásul költséges.

Erre talált megoldást az Orkney-szigetek közössége, mivel a szigetcsoport saját, közösségi finanszírozású szélturbinája, és hullámtörője sokkal több energiát termel, mint amire a helyieknek szüksége van.

Az Egyesült Királyság elektromos hálózatába történt betáplálás után is mintegy 130 százalékkal több elektromos árammal rendelkeznek, mint amire szükségük van.

Az Orkney-szigetek Forrás: AFP/hemis.fr/Rieger Bertrand

A hidrogént ugyanis a helyiek ebből a fennmaradó és tiszta energia felhasználásával állítják elő Eday szigetén, ahol jelenleg 130 ember lakik.

2017 szeptemberében a skót kormány 1,4 millió fontos (523 millió forint) támogatásával végzett kutatások eredményeként sikerült végül hidrogént előállítaniuk.

A siker után Shapinsay szigetére is hidrogén előállító üzemet telepítettek, valamint több iskolában már hidrogén alapú a fűtésrendszer, és megkezdték a hidrogén hibrid meghajtású kompok gyártását is.

A hajózási iparág felelős egyébként a globális szén-dioxid kibocsátás két százalékáért.

– nyilatkozta John Clipsham, az Európai Tengeri Energetikai Központ (EMEC) hidrogénmenedzsere.

Jelenleg a hidrogén előállító üzem teljes mértékben üzemel, és képes naponta 500 kilogramm hidrogént előállítani.