Kína 30 milliárd euróért vesz Airbusokat

trade Horizontal China's President Xi Jinping speaks at the opening ceremony of the first China International Import Expo (CIIE) in Shanghai on November 5, 2018. (Photo by ALY SONG / POOL / AFP)
Hszi Csin-ping a globális szabadkereskedelem híve
Vágólapra másolva!
A megállapodás a francia Airbus és az Aviation Supplies Holding Company között köttetett, ami az állam beszerző ügynöksége. A szerződés keretében 290 darab A320 családba tartozó repülőgépet, valamint tíz darab A350 repülőgépet vásárol az ázsiai ország.
Vágólapra másolva!

Francia tisztviselők a vásárlás értékét 30 milliárd euróra teszik, azonban nagy megrendelés esetén a vállalatok jelentős kedvezményt biztosítanak a vevőnek – állítja a CNBC.

Hszi Csin-ping, kínai államfő Forrás: AFP/Aly Song

Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy a rivális Boeing helyett azért rendelt Airbus gépeket Kína, mert az Egyesült Államokkal továbbra is kereskedelmi vitája van, vagy mert nemrég két baleset is történt Boeing gépekkel, ugyanakkor az ország megfigyelői úgy vélik, ezek közrejátszottak a 300 gép megrendelésénél.

– nyilatkozta Emmanuel Macron francia elnök.

Az Egyesült Államok és Kína korábban tárgyalt egy lehetséges nagy mennyiségű Boeing gép vásárlásról, ám a vámtarifákkal kapcsolatos hosszúra nyúló egyezkedések miatt ez nem történt meg.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

Az Airbus kijelölt vezérigazgatója, Guillaume Faury azt mondta újságíróknak: „ez egy hosszú távú kapcsolat kínai partnereinkkel, amely idővel tovább fejlődik."

Hszi Csin-ping kínai államfő múlt héten érkezett Olaszországba

– megkezdve európai körútját –, ahol egyébként bejelentették, hogy az olaszok csatlakoznak a kínai modern selyemúthoz, vagyis az Egy Övezet, Egy Út gazdasági óriásprojekthez.