Tőzsdére tart a Pinterest és az Uber is

2019.03.22. 15:39

Miközben a Lyft részvényeivel már a jövő hét végén megkezdődhet a kereskedés, kiderült hogy az Uber nem a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq ernyője alatt lép piacra. Eközben a Pinterest is felgyorsítja az eseményeket, ahogy egyre forróbbá válik a szupersztár startupok körül a piaci hangulat.

Egyre jobban fokozódik a verseny a két legnagyobb amerikai fuvarmegosztó startup, a Lyft és az Uber között. Csupán néhány nappal azt követően, hogy kiderült, a Lyft a Nasdaqon lép tőzsdére, az Uber bejelentette, a rivális New York Stock Exchange-re (NYSE) esett a választása – írja a Business Insider.

Az Uber egyébként várhatóan áprilisban adja le a végső dokumentumokat a kezdeti nyilvános részvénykibocsátáshoz (IPO), az előrejelzések szerint 120 milliárd dolláros értékeltséggel.

Ezzel az Uber minden valószínűség szerint 2019 legnagyobb IPO-ját hozná össze.

A jelenlegi állás szerint a Lyft részvényeivel a jövő hét végén kezdenek el kereskedni a Nasdaqon. Noha a várakozás itt is hatalmas, a Lyft IPO-ja jelentősen kisebb üzlet lesz, ahogy a cég értéke várhatóan 23 milliárd dollár körül fog mozogni. Ez egyébként a vállalat által meghatározott értékeltségi skála magasabb végét jelentené.

Fokozódik a hangulat a Wall StreetenForrás: AFP/Bryan R. Smith

A NYSE-nek azonban eddig már elég jó éve van az Ubertől függetlenül is. Csütörtökön a Levi Strauss lépett nyílt piacra az ernyője alatt, de várhatóan a Pinterest is a NYSE-t választja. A Levi Strauss részvénye 31,8 százalékos emelkedés mellett 22,41 dolláron zárt, amivel a harmadik legjobb első kereskedési napot hozta össze a nem technológiai cégek körében 2015 óta.

Mindeközben kiderült, hogy a Pinterest április közepén léphet tőzsdére, és akár már pénteken benyújthatja az IPO-hoz szükséges végső dokumentumokat – bár ezek az időpontok nincsenek kőbe vésve a MarketWatch információi szerint. A Pinterest IPO előtti értékeltsége egyébként 12 milliárd dollár volt, és a jelenlegi forgatagban nem is meglepő, hogy a vállalat igyekszik minél korábban tető alá hozni a tőzsdére lépést. Az eddigiek alapján ugyanis jól látszik, rendkívül forró a levegő és hatalmas a várakozás a startupok körül, ahogy a befektetők tűkön ülve várják a nagy üzleteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK