Ezt tervezi az Aldi, a CBA, a Lidl és a Spar az önkiszolgáló kasszákkal

self-service checkout önkiszolgáló pénztár
Vágólapra másolva!
Közel tíz éve fizetünk önkiszolgáló kasszáknak. Kezdetben gyorsították a fizetést, ma már azonban nem feltétlenül.
Vágólapra másolva!

A Tesco először a dunakeszi-fóti üzletében vetette be az automata pénztárakat, majd 2011 nyarán Győrbe is megérkezett az újítás. Napjainkban a cég hazai áruházainak közel kétharmadában üzemel önkiszolgáló kassza. A Sparnál a 381 saját egységből országosan több mint 50, szűkebb pátriánkban öt üzletben használhatjuk az önkiszolgáló kasszákat - írja a Kisalföld.

– közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője a lap érdeklődésére.

Forrás: Shutterstock

A CBA tavaly év végén adta át első önkiszolgáló eszközét, a magyar tulajdonú üzletlánc hasznosnak tartja a berendezést, dolgozik a rendszer bővítésén.

– hangsúlyozta Fodor Attila, a CBA szóvivője. A másik magyar lánc, a Coop is próbálkozott automata pénztár bevezetésével, de visszalépett. Azt tapasztalták, hogy a vásárlók jó részének – főleg az idősebb korosztálynak – nem tetszik az új megoldás.

Érzékeny berendezések

A német tulajdonú diszkontláncok közül az Aldi marad a klasszikus pénztáraknál. A Lidl ugyanakkor

– közölte Tőzsér Judit, az üzlettánc kommunikációs vezetője.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Auchan ígéri: idén az összes magyarországi áruházába önkiszolgáló pénztárakat telepít.

A Kisalföld portálján több mint kétezren kifejezték véleményüket az önkiszolgáló kasszákról. Nem egészen egyharmaduk szerint gyorsítják a gépek a vásárlást.

Az olvasók 58 százaléka szerint akkor lennének ténylegesen gyorsabbak, ha nem jeleznének állandóan és nem kellene az eladó "közreműködése".

Lopások

A portál körkérdésének azt a pontját elegánsan "átlépték" az üzletláncok, amelyben a lopásokat firtatták. Általánosságban azt közölték: döntően nem történik több lopás, mint a szóban forgó pénztárak bevezetése előtt.

Ilyen arányt itthon ugyanakkor nehéz feltételezni, mivel az üzletekben szinte mindig akad pár alkalmazott, aki a közelben áll.