Csökkentheti a szálláshelyek áfáját a kormány

őrség, Kosbor panzió
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében.
Vágólapra másolva!

2019 július elsejétől indul az NTAK, azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amelyet fokozatosan vezetnek be. Elsőként júliustól valamennyi szállodának csatlakoznia kell, ez több mint ezer szállodát érint Magyarországon.

Az NTAK sikeres bevezetése, az ebből származó költségvetési bevételek növekedése a feltétele a szállásáfa csökkentésének

- mondta Guller Zoltán.

A befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami optimizmusra ad okot.

Az OTP és a K&H bankok jelzései alapján a SZÉP-kártya feltöltések 60 százalékkal emelkedtek az első két hónapban az előző évhez képest. "Ha minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos SZÉP-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra fog nőni" - közölte a szakember.

Az új rendszertől a szálláságazat fehérítését várja a kormányzat, ez teremtheti meg a szállásáfa-csökkentés pénzügyi fedezetét Fotó: Kisgyörgy Éva

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer

az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz majd elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez.

Tavaly változás indult el a vendégéjszakák megoszlásában, a belföldi forgalom Budapesten is elkezdett emelkedni. Az ágazat 2018-ban elért rekorderedményei főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek. A szállodák átlagos foglaltsága országosan 2 százalékkal 61,3 százalékra emelkedett tavaly, és minden szállodai szegmensben növekedést mértek. Nőttek a bruttó átlagárak is, ahogy az országos bruttó bevételek csaknem 9 százalékkal 453 milliárd forintra. 2019-ben 12 hotel nyílik Budapesten, nagyjából 1300 szobával, ez a régebbi szállodákat is versenyhelyzet elé állítja. Vidéken is várhatóak új nyitások, és a Kisfaludy-pályázattal számos meglévő egység felújítása indul. Idén 14 szálloda nyitásáról tud eddig a szállodaszövetség, mintegy 1400 szobával vidéken.

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója elmondta, hogy

az adatszolgáltatási kötelezettség minden szálláshely-szolgáltatóra vonatkozik, a kisebb, legfeljebb 8 szoba és 16 ágy férőhelyet hasznosító szálláshelyeket ingyenes szoftver biztosításával támogatja az ügynökség.

A hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól pedig az adatszolgáltatás. Március végétől elindul az info.ntak.hu weboldal, a rendszerről pedig országos tájékoztatót indítanak majd áprilisban.