A tinilány úgy gazdagodott meg, hogy 700 ezer kínai babának adott nevet

Beau Jessup, több mint 677 000 kínai babát nevezett el
Vágólapra másolva!
Beau Jessup 2015-ben Kínába utazott apjával, akinek az egyik kollégája - Wang úr - megkérte őket, hogy segítsenek különleges nevet választani újszülött gyermekének. Így kezdődött a 15 éves lány karrierje, aki később saját vállalkozást indított és eddig 400 ezer dollárt keresett.
Vágólapra másolva!

Beau Kínából hazatérve elmondta apjának az ötletét, aki kölcsön adott neki 1980 dollárt, mert hitt lányában. Az akkor 15 éves Beau megbízott egy weboldal-fejlesztőt, aki el is készítette a http://www.specialname.cn/ oldalt.

A weblap lényege, hogy segít a kínai szülőknek nevet választani az újszülött babának. A szigorú cenzúra miatt az ország lakói nemcsak a nyugati oldalakhoz férnek hozzá nehezen, hanem az Európában és az Egyesült Államokban népszerű neveket sem igen ismerik.

Forrás: Special Name

A Special Name oldalon kezdésnek ki kell választani a gyermek nemét (fiú vagy lány), majd különböző tulajdonságok közül (pl. bátor, őszinte, okos) ötöt meg kell jelölni. Ezután egy algoritmus három nevet javasol a szülőnek, azonban ahhoz, hogy a javaslatok láthatóak legyenek, először fizetni kell.

Beau még 2017-ben a TED Talk-on beszélt vállalkozásáról, ahol elmondta, hogy az oldal mindenképp olyan neveket ad, amelyeket nem kell szégyellnie a gyereknek sem Kínában, sem pedig a világ többi részén. Kiemelte, hogy amíg az országban tartózkodott rengeteg furcsa és vicces névvel találkozott, mint például Gandalf Wu, vagy éppen Rolex Wang.

Arra a megállapításra jutott, hogy ha Wang úrnak is szüksége volt segítségre, akkor még rengeteg olyan szülő lehet, aki hasonló cipőben járnak. Úgy gondoltam pénzügyileg is megérné segíteni nekik.

Az oldal egyébként az adatbázisban tárolt neveket egy algoritmus segítségével köti össze a kiválasztott nemmel és tulajdonságokkal. Beau viccesen megjegyezte, hogy rengetegen kérdezik tőle miként van ideje ennyi gyereket elnevezni. Azt szokta válaszolni, hogy a Google is mindig ráér kikeresni számunkra, amit szeretnénk.

Forrás: Special Name

Eleinte a szolgáltatás ingyenes volt, viszont 162 ezer baba után úgy döntött, hogy 79 centért kínálja tovább a névötleteket. A cikk írásának időpontjában az oldal már 678 469 babának talált nevet, Beau pedig nagyjából 400 ezer dollárt keresett a cég alapítása óta.

Alább megtekintheti Beau Jessup angol nyelvű előadását a 2017-es TED Talk-on: