Brüsszel újabb 1,5 milliárd euróra büntette a Google-t

Google, Google Chrome
ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 6: Google's logo is seen on a screen in Ankara, Turkey on September 6, 2018. Aytug Can Sencar / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager bejelentette, hogy a Google-nek 1,5 milliárd eurós büntetést kell fizetnie, mert az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.
Vágólapra másolva!

Brüsszeli sajtótájékoztatóján az uniós versenyjogi biztos azt mondta, hogy eddigi vizsgálataik szerint a Google visszaélt piaci fölényével, domináns helyzetével. A vállalat megsértette az uniós trösztellenes szabályokat, mert számos korlátozó záradékot foglalt bele a különböző weboldalakkal kötött szerződéseibe, amelyek megakadályozták a rivális cégek hirdetőinek megjelenítését a keresői találatokban.

Vestager hangsúlyozta, hogy a Google egyeduralkodóvá vált a piacon, és a versenyellenes szerződéses korlátozások használatával gyakorlatilag kivonta magát a piaci verseny alól.

A Google számos szerződése már 2006 óta kizárólagossági záradékokat tartalmazott, és ez azt jelenti, hogy a kiadók a keresési találatokat megjelenítő oldalakon nem helyezhették el a versenytársak hirdetéseit. Később a cég ezeket fokozatosan elkezdte "kiemelt elhelyezés" záradékokkal felváltani, kötelezve a kiadókat, hogy számára tartsák fenn oldalaik legszembetűnőbb és legjobb részeit. Emellett 2009-től olyan záradékokat is bevezettek, amelyek előírták, hogy a konkurens hirdetések megjelenítési módjának módosítása előtt a kiadók a vállalat írásbeli jóváhagyását kérjék.

illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

Az uniós szabályok értelmében a trösztellenes bírság összege a cég éves árbevételének a 10 százalékát is elérheti, ami a Google anyavállalata, az Alphabet esetén akár 12 milliárd euró is lehetett volna, tehát a büntetés egyesek szerint még visszafogottnak is mondható.

A döntés fokozhatja a feszültséget az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadták.

Az EU korábban rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós, illetve 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-re, amiért visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonok és tabletek esetében, illetve a keresőszolgáltatások piacán.

Közleményében a Google arról számolt be, hogy módosításokat eszközölt az aggályok eloszlatására, és további változtatások várhatóak a következő hónapokban. Ezt a brüsszeli testület is megerősítette, mondván, kifogásaik ismertetését követően a vállalat két évvel ezelőtt megszüntette a jogellenes gyakorlatokat.