Mindenki kínai mobil tőzsdei alkalmazásokba fektetne

2019.03.21. 07:03

A kínai technológiai cégek a világ legnagyobb vállalatai közé tartoznak, és nagy mértékben befolyásolják a befektetési szokásokat, és új üzleti megoldásokat hívnak életre az online tőzsdei kereskedésben – állítja a CNBC.

A fiatalabb generációk már nem az ingatlanban látják a biztos befektetést, hanem a mobilon is elérhető tőzsdei alkalmazásokban, amik olyan ismert cégek tulajdonában vannak, mint például az Alibaba.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

Kína hazai online kiskereskedelmi értékpapírpiaca már a legnagyobb a világon. Az Oliver Wyman konzultációs iroda szerint az ország online kereskedelmi volumene a jelenlegi 445,4 milliárd dollárról akár a triplájára is növekedhet 2020-ig.

Az online brókerek kritikus szerepet játszanak a kínai befektetők mobil értékpapírjainak kereskedésében. A fiatalabb és képzettebb lakosság egyértelműen az online- és a mobil tőzsdei kereskedelem fő mozgatója" – nyilatkozta Cliff Sheng, az Oliver Wyman partnere. 

IllusztrációForrás: Auka

A hongkongi Futu egyike az élenjáró startupoknak: március eleji tőzsdei kezdése óta a cég részvényei 50 százalékkal emelkedtek a Nasdaq-on. A pekingi székhelyű Tiger Brokers pedig várhatóan hasonló tőzsdei nyitást fog produkálni a héten.

Ugyanakkor ezeknek a cégeknek az értéke még messze elmarad az amerikai vállalatok – mint például a TDAmeritrade vagy az E-Trade – tízmilliárdos értéke mellett.

A kínai startupok pár év leforgása alatt több százezer új ügyfél befektetéseit kezelték, ráadásul a fiatalabb generációk körében kedveltebbek – például a Futu felhasználóinak átlag életkora 35 év. 

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Számos amerikai vállalat figyelemmel kíséri a kínai feltörekvő cégeket, például a connecticuti központú Interactive Brokers még 2017 szeptemberében bejelentette, hogy stratégiai befektetést tervez a Tiger Brokers startupba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK