Történelmi csúcsközelben a hazai tőzsde

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Lendületesen emelkedett a hazai részvénypiac a csonka héten, amit részben a kedvező nemzetközi hangulat, részben a kiváló hazai gazdasági kilátások fűtöttek - emeli ki a Takarékbank Zrt. heti pénz- és értékpapír-piaci összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A hétfői felpattanást kedden lecsorgás követte, majd szerdán és csütörtökön érdemben meglódult a BUX, amely így egy hét alatt 2,6 százalékkal izmosodott. A pénteki 41 335 pontos záró érték már csupán 275 pontnyira van a tavaly január végén elért történelmi csúcshoz képest.

Jó híreket kapott az OTP

A hét nyertese egyértelműen az OTP volt, amely a keddi napot kivéve minden nap emelkedni tudott, pénteken pedig új történelmi csúcsra, 12 340 forintig száguldott, így egy hét alatt 4,5 százalékkal drágultak a bankrészvények.

A hazai bankok megítélésének jót tehetett, hogy a kormány jelentősen csökkenti a lakossági számlákat érintő tranzakciós illetéket, valamint egyre magasabb célárak látnak napvilágot az OTP részvényeivel kapcsolatban.

A hazai gazdasági környezet is kiváló, az eddig megjelent januári adatok a robusztus növekedés folytatódását vetítik előre, s különösen kirobbanóan indította az évet az építőipar.

A hét első felében szűk, 3250-3290 forint közötti sávban mozgott a Mol, majd csütörtökön jelentős forgalom mellett meglódult az árfolyama, amivel 2,15 százalékos heti nyereségre tett szert.

A múlt hétfői 5200 forintos mélypont után felfelé vette az irányt a Richter is, ami 2,4 százalékos heti emelkedéshez volt elég.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Magyar Telekom gyakorlatilag oldalazott a múlt héten, egy pénteki leszúrás miatt veszített 1,37 százalékot az értékéből.

Közel egyéves csúcson a forint

A hétfői kisebb gyengélkedés után – amikor a forint átmenetileg 316-ig gyengült az euróval szemben – erőre kapott a forint, szerdán már áttörte a 315-ös támaszt is, majd csütörtökön közel egyéves csúcsra, 314 közelébe erősödött.

A forint erősödését döntően a Magyar Nemzeti Bank várt monetáris normalizálása mellett a kedvező makroadatok táplálják.

Eközben a dollárt gyengítette, valamint végül a feltörekvő devizákat is erősítette, hogy az amerikai fogyasztói és termelői árindexek enyhén elmaradtak a várakozásoktól, ami megalapozza azt, hogy a Fed türelmes lesz a közeljövőben, így nem várható kamatemelés a tengerentúlon.
Néhány más, a vártnál gyengébb adat is hozzájárult, hogy csökkenjenek az amerikai hozamok.

A forint végül egy hét alatt mintegy 0,3 százalékkal értékelődött fel az euróval, valamint 1,2 százalékkal a dollárral szemben, miközben a dollár 0,8 százalékot veszített értékéből az euró ellenében.

A hazai fizetőeszköz összességében felülteljesítő volt a régiós és feltörekvő devizák körében.

Forrás: Shutterstock

Brexit-láz a nemzetközi piacokon

Brexit-lázban égtek a nemzetközi piacok a múlt héten, mivel szinte minden napra jutott egy parlamenti szavazás. A hét elején az javította a hangulatot, hogy az Európai Unió kisebb engedményt adott a brit kormánynak az ír-északír határral kapcsolatos átmeneti megállapodás esetén. Annak mellékletében ugyanis kötelező jogi erejű biztosítékot fogadtak el arra vonatkozóan, hogy az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozását célzó tartalékmegoldás hatálya alatt.

Ezzel elvileg elhárulhat a veszély, hogy akkor sem ragad bent Nagy-Britannia a vámunióban, ha nem sikerül kidolgozni a tartalékmegoldás helyett egy működő megoldást a határellenőrzésre.

A brit képviselők ennek ellenére ismét nagy többséggel leszavazták a megállapodás tervezetét, ami átmenetileg negatív hangulatot okozott a nemzetközi piacokon.

Forrás: AFP/PRU/Ho

Ezt követően azonban szerdán a brit honatyák megszavazták, hogy nem lehet megállapodás nélkül kilépni az EU-ból, majd csütörtökön azt is, hogy kérvényezik az unióból való kiválás elhalasztását, ami március 29-én történt volna meg.

Ezek a fejlemények már javították a hangulatot, csakúgy, mint az a pénteken megjelent hír, hogy jelentős előrehaladás történt az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon.

Beszakadt a Boeing árfolyama

A hét elején meredeken estek a Boeing részvényei azt követően, hogy lezuhant az etióp légitársaság egyik legmodernebb, 737 MAX8-as gépe, ami már öt hónapon belül a második egy indonéziai légikatasztrófa után ennél a géptípusnál. A hét második felében azután stabilizálódott a repülőgépgyártó árfolyama, mivel a cég közölte, hogy hamarosan szoftverfrissítést fog kiadni.

A múlt héten összességében a vezető európai tőzsdék 1,7-3,3 százalékkal, a vezető amerikai indexek pedig 1,6-3,8 százalékkal emelkedtek.