Fogynak a könyvkiadók, de nő az árbevételük

Tankönyveket csomagolnak a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.  munkatársai
Vágólapra másolva!
Fordulat következett be a hazai könyvkiadók gazdasági teljesítményében 2017-ben, csökkenő cégszám és alkalmazotti létszám mellett a szektor árbevétele végre emelkedésnek indult és meghaladta a 2015 évi teljesítményüket.
Vágólapra másolva!

Nehéz időszakon van túl a hazai könyvkiadói piac, mint ahogyan azt az OPTEN céginformációs szolgáltató korábban is jelezte, 2012 és 2016 között mind cégszámban, mind árbevételben és legfőképpen létszámban is zsugorodott a magyarországi könyviadás.

Forrás: Opten

Úgy tűnik azonban, hogy talán 2017-re megfordult a trend. A működő vállalkozások száma ugyan tovább csökkent, jelenleg 1255 könyviadó dolgozik az országban, de a kevesebb piaci szereplő tudta növelni az összárbevételt, ami a 2016-os 44 milliárdról felugrott 48 milliárd forintra.

Ezzel a teljesítménnyel sikerült kis mértékben meghaladni a 2015-ös árbevételt is.

A könyvkiadóknak sikerült növelniük a bevételeiket a 2017-es évben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kevesebb talpon maradó vállalkozás természetesen nem tudta felszívni a kieső cégek alkalmazottait, ezért a kiadók által foglalkoztatottak száma továbbra is csökken.

Jelenleg több mint 1500 fővel kevesebb dolgoznak ilyen profilú cégeknél, mint 2012-ben.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai szintén alátámasztják, hogy a szektor elindult a növekedés útján.

Szinte minden könyvfajtánál forgalomnövekedés volt.

Az ismeretterjesztő műveknél 29,51 százalék, a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok esetében 12,58 százalék, a gyermek- és ifjúsági könyvkiadásnál 29,7 százalékos volt a mért növekedés. Kivételt a szépirodalom jelent, mert ott a forgalom 0,94 százalékkal csökkent. Természetesen ezek a kedvező folyamatok csak részben befolyásolják a kiadók gazdasági teljesítményét, hiszen az ellátási láncban a kiadók mellett a forgalmazók is jelentős részt hasítanak ki a könyvek fogyasztói árából. Mindenesetre, ha ismertté vállnak a vállalkozások 2018 évre vonatkozó pénzügyi beszámolói, mindenképpen érdemes lesz megvizsgálni, hogy kitartott-e tavaly a 2017-ben megindult növekedés – írja elemzésében Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.