A Spotify az Európai Bizottsághoz fordult az Apple miatt

2019.03.14. 14:01

A svéd zenei streaming platform, a Spotify trösztellenes panaszt nyújtott be az Apple-lel szemben az Európai Bizottságnál. A vállalat azt sérelmezi, hogy az Apple 30 százalékkal adóztatja meg őket minden alkalmazáson belüli vásárlás után. Szerintük ezt csak azért teszik, hogy ezzel előnybe hozzák saját platformjukat, az Apple Music-ot.

Az Apple mindig jutalékot kért a különböző alkalmazások készítőitől azért, hogy azok letölthetőek legyenek a cég online áruházából, az App Store-ból. A legtöbb esetben az Apple az alkalmazás megvételi árából és az alkalmazáson belüli tranzakciók után 30 százalékot kér, ezt viszont egyre többen kezdik megelégelni.

A Spotify az Apple Music közvetlen riválisa, a svéd streaming platform szerint pedig csak azért kell 30 százaléknyi adót fizetniük az Apple-nek, hogy ezzel jobb helyzetbe kerüljön az Apple Music a globális versenyben.

illusztrációForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója elmondta, hogy ez nem csak a két cég viszonyáról szól, hiszen ő azt szeretné, hogy minden vállalatra egyenlő, fair szabályok vonatkozzanak. Az Európai Bizottság szóvivője közleményben reagált a Spotify panaszára. Elmondta, hogy az esetet kivizsgálják, ahogyan minden ehhez hasonló bejelentést.