A világ végén bukkantak óriási készletre a gonosz manók ásványából

2019.03.23. 16:00

Szenzációs bányaipari bejelentésről ír a Mining.com. Eszerint a kobaltfeltárásra specializálódott ausztrál bányavállalat, a Blackstone Minerals, óriási kobaltlelőhelyet azonosított Kanada nyugati térségében.

A kobalt napjaink egyik legfontosabb ásványi anyaga, illetve az ipari termelés számára nyersanyag. A kitermelés körüli legújabb fejleményeket az Origo ebben a cikkében mutatta be. A kobalt a természetben – más elemekkel összehasonlítva – viszonylag ritkán fordul elő, ezért minden lelőhelynek nagy jelentősége van. A régi időkben az ásványból más, értékesebbnek tartott anyagokat – rezet, ezüstöt, ónt – akartak kinyerni, a kudarcért pedig a rosszindulatú hegyi manókat okolták (németül ezek a koboldok), „akikről” a fémféle a nevét kapta. Napjainkban viszont egyre fontosabbá válik mind az űripar, mind az elektronikai eszközök gyártásában.

Ezért tekinthető fontos bejelentésnek az ausztrál vállalat közlése, ami szerint Brit-Kolumbia területén akkora lelőhelyre bukkantak, ami állításuk szerint csak a világ eddig feltárt, legnagyobb ilyen helyszíneivel hasonlítható össze.

A kobalt a gonosz manókról, a koboldokról kapta a nevétForrás: AFP/Samir Tounsi

A cég igazgatója, Scott Williamson, egy Perthben megrendezett konferencián azt mondta, hogy egy 335 négyzetkilométeres területen magas szulfidtartalmat azonosítottak.

A cégvezető kifejtette, nagyon izgatottak a felfedezés kapcsán, és biztosak abban, hogy ezzel a lelőhellyel képesek lesznek „kiszolgálni azokat a felvásárlókat, akik hosszú távú ellátmányozási helyet keresnek a lítium-ion elemek katódjaihoz szükséges kobaltból”.

A lelőhely hegyvidéki területen található, ehhez a kisvároshoz – legalábbis kanadai viszonylatban – közel:

Vizsgálataik alapján, az ottani kőzetek tonnánként akár 32 gramm aranyat és 2,3 százaléknyi kobaltot is tartalmaznak. A területen a leghosszabb egybefüggő szakasz, ami koncentráltan tartalmazza a fontos ásványokat, 1,5 kilométer hosszú.

Ilyen nagy, egybefüggő kobaltmezőt az 1930-as években fedeztek fel utoljára.

A vállalat számára ez azt jelenti, hogy a lelőhely legalább olyan fontos és értékes, mint a marokkói Bou-Azzer terület, ahol több mint 50 feltalálási pontja van a szulfidoknak, és a becslések szerint 75 évig is kitarthatnak a tartalékok. A cég az első olyan, mely 70 év után szisztematikus feltárásokat végez Kanada egyes térségeiben a korábbi keresések után.