A világ végén bukkantak óriási készletre a gonosz manók ásványából

mining economy Horizontal
Raw cobalt is seen after a first transformation in a plant in Lubumbashi on February 16, 2018, before being exported mainly to China to be refined.The Democratic republic of Congo is the leading cobalt producer providing 67% of the increasing global demand. AFP PHOTO/SAMIR TOUNSI - To Promulgate or not to promulgate? Congolese President Joseph Kabila is playing with the nerves of markets and lobbies by continuing the suspense around the reform of the mining code which plans to multiply by five a tax on cobalt. The Democratic republic of Congo is the leading cobalt producer providing 67% of the increasing global demand. (Photo by SAMIR TOUNSI / AFP)
Vágólapra másolva!
Szenzációs bányaipari bejelentésről ír a Mining.com. Eszerint a kobaltfeltárásra specializálódott ausztrál bányavállalat, a Blackstone Minerals, óriási kobaltlelőhelyet azonosított Kanada nyugati térségében.
Vágólapra másolva!

A kobalt napjaink egyik legfontosabb ásványi anyaga, illetve az ipari termelés számára nyersanyag. A kitermelés körüli legújabb fejleményeket az Origo ebben a cikkében mutatta be. A kobalt a természetben – más elemekkel összehasonlítva – viszonylag ritkán fordul elő, ezért minden lelőhelynek nagy jelentősége van. A régi időkben az ásványból más, értékesebbnek tartott anyagokat – rezet, ezüstöt, ónt – akartak kinyerni, a kudarcért pedig a rosszindulatú hegyi manókat okolták (németül ezek a koboldok), „akikről” a fémféle a nevét kapta. Napjainkban viszont egyre fontosabbá válik mind az űripar, mind az elektronikai eszközök gyártásában.

Ezért tekinthető fontos bejelentésnek az ausztrál vállalat közlése, ami szerint Brit-Kolumbia területén akkora lelőhelyre bukkantak, ami állításuk szerint csak a világ eddig feltárt, legnagyobb ilyen helyszíneivel hasonlítható össze.

A kobalt a gonosz manókról, a koboldokról kapta a nevét Forrás: AFP/Samir Tounsi

A cég igazgatója, Scott Williamson, egy Perthben megrendezett konferencián azt mondta, hogy egy 335 négyzetkilométeres területen magas szulfidtartalmat azonosítottak.

A cégvezető kifejtette, nagyon izgatottak a felfedezés kapcsán, és biztosak abban, hogy ezzel a lelőhellyel képesek lesznek „kiszolgálni azokat a felvásárlókat, akik hosszú távú ellátmányozási helyet keresnek a lítium-ion elemek katódjaihoz szükséges kobaltból”.

A lelőhely hegyvidéki területen található, ehhez a kisvároshoz – legalábbis kanadai viszonylatban – közel:

Vizsgálataik alapján, az ottani kőzetek tonnánként akár 32 gramm aranyat és 2,3 százaléknyi kobaltot is tartalmaznak. A területen a leghosszabb egybefüggő szakasz, ami koncentráltan tartalmazza a fontos ásványokat, 1,5 kilométer hosszú.

Ilyen nagy, egybefüggő kobaltmezőt az 1930-as években fedeztek fel utoljára.

A vállalat számára ez azt jelenti, hogy a lelőhely legalább olyan fontos és értékes, mint a marokkói Bou-Azzer terület, ahol több mint 50 feltalálási pontja van a szulfidoknak, és a becslések szerint 75 évig is kitarthatnak a tartalékok. A cég az első olyan, mely 70 év után szisztematikus feltárásokat végez Kanada egyes térségeiben a korábbi keresések után.