Írországban lehet a világ legrégibb sörözője

Sean’s Bar
Vágólapra másolva!
2004-ben a rekordok könyvébe is bekerült az Írországban található Sean's Bar söröző, mint Európa legrégebbi folyamatosan működő pubja – olvasható a BBC oldalán, – jelenleg pedig azt kutatják, vajon tényleg ez a legöregebb söröző a világon.
Vágólapra másolva!

Athlone városában található Európa, és talán a világ legöregebb sörözője, a Sean's Bar, ami közvetlen egy 12. századi normann kastély romjainak szomszédságában áll. A pubot feltehetőleg 900-ban alapították, vagyis ez az ország legrégebbi nyilvános épülete is egyben.

A Sean’s Bar, Európa legrégebbi folyamatosan működő pubja Forrás: Wikimedia Commons/Sharonlflynn

– tette fel a kérdést Timmy Donovan csapos, aki mintegy harminc éve kutatja a hely történetét.

Európában négy söröző van, amely ehhez hasonlóan mintegy ezer éve működik: a The Bingley Arms Leedsben, amit 952-ban alapítottak, az Abergavennyben található és 1110-ban megnyitott Abergavenny's Skirrid Mountain Inn, a nottinghami Ye Olde Trip to Jerusalem, amit 1198 óta működtetnek, valamint az 1198 óta vendégeket fogadó dublini Brazen Head söröző.

Az Ír Nemzeti Múzeum által végzett régészeti kutatások szerint a Sean's Bart 900-ban alapították,

vagyis a söröző már akkor üzemelt, amikor a normannok elfoglalták a szigetországot, és még fel sem találták a whiskyt vagy a fekete ír sört.

A Sean’s Bar Forrás: Wikimedia Commons/Serge Ottaviani

Ugyanakkor a Sean's Bar nem különbözik sokban a többi sörözőtől: a helyiséget betölti a komló és az árpa illata, a világítás nem túl erős, és kellemes tűz ropog a kandallóban. Azonban az ehhez hasonló történelmi pubok kiveszőben vannak.

Az Írországi Italgyártó Szövetség legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy az íreknél hetente átlagosan két kocsma zár be, mióta egy évtizede az országot elérte a recesszió.

Ugyanakkor a söröző egyedi történelme mellett igyekszik megragadni az újdonságokat is, például nemrég Írország legjobb pubjának választotta az Ír Étteremszövetség. Továbbá számos rajongói holmit, például sapkát, pólót vagy pulóvert is lehet kapni a Sean's Bar logójával.

Jelenleg is folyik a kutatás és az adatgyűjtés, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítsák, a Sean's Bar a világ legrégebben működő sörözője.