Elérte a sörfőzdei forradalom a legnagyobb sörfogyasztó nemzetet

2019.03.14. 19:08

Csehországban tavaly 440-re emelkedett a minisörgyárak száma az egy évvel korábbi 400-ról - közölte a minisörgyárak cseh-morva szövetsége Prágában.

Átlagosan nagyjából hetente fog megnyílni egy-egy minisörgyár idén is a várakozások szerint. Csak a cseh fővárosban, Prágában már ötven minisörgyár működik.

A kilencvenes évek elején csak egyetlen, a több száz éves múltra visszatekintő prágai U Fleku minisörgyár működött. Az elmúlt negyedszázad alatt országszerte jó félezer új minisörgyár alakult, közülük azonban néhány tucatnyi megbukott és befejezte termelését. A piacon maradók közül némelyik termelése ugyanakkor már túllépte a 10 ezer hektolitert, ami a hatályos szabályozás szerint a minisörgyárak éves termelésének felső határa, és ezzel átkerültek az ipari sörgyárak kategóriájába.

Ezekből jelenleg félszáz működik az országban.

Az évi tízezer hektoliteres termelésig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.

A minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés 2,5 százalékát, fél százalékkal többet, mint 2017-ben. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg 10 százalék palackozva kel el főleg a nagy üzletláncokban.

A szövetség kimutatása szerint a legtöbb minisörgyár évi kapacitása 900-1000 hektoliter között mozog, ami általában egy-két közepes nagyságú vendéglő évi keresletét elégíti ki.

A minisörgyárak száma egyre nő Csehországban és a szakmai szövetségük további bővülésre számít a következő évtizedbenForrás: Shutterstock

A minisörgyárak sörei iránti kereslet folyamatosan nő, aminek az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban 30-50 százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei. A minisörgyárak számára kedvező, hogy egyre több vendéglő rendel söreikből, és azokat különlegességként ajánlja vendégeinek.

Csehországban a minisörgyáraknak nagy hagyományuk van, hiszen az 1948-as kommunista hatalomátvétel előtt számos faluban, városban volt egy ilyen cég, hivatalosan számuk ezer körül mozgott.

Csehországban az utóbbi években az egy főre eső éves sörfogyasztás 143-145 liter körül mozog, ez a világon a legmagasabb. Tavaly Csehországban 20,32 millió hektoliter sört főztek, ebből több mint 16 millió hektoliter a belföldi piacon kelt el.

A szövetség azzal számol, hogy a minisörgyárak száma még legalább egy évtizedig emelkedni fog Csehországban.