Tíz éve nem volt ilyen az amerikai részvénypiacon

tőzsde, részvénypiac, kereskedő, zuhanás, gazdaság
Augusztus 25-én 200 pontot esett a Dow Jones ipari mutatója
Vágólapra másolva!
Bár az amerikai részvénypiac elég erős hetet produkál, ezt kevéssé érzik azok, akik a Dow Jones indexbe fektettek. A legfontosabb, bluechip papírokat tömörítő mutató ugyanis súlyosan alulmúlja az S&P 500 index teljesítményét. Olyannyira, hogy ekkora szakadékra egészen 2009 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A keddi zárásig a Dow Jones Industrial Average részvényindex 0,4 százalékos emelkedést produkált a megelőző két kereskedési napon, ami önmagában egyáltalán nem rossz hétkezdet. Egészen más a kép azonban, ha azt nézzük, az S&P 500 index 1,8, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 2,5 százalékot erősödött.

Ezzel a Dow Jones és az S&P 500 teljesítménye közti rés 1,36 százalékpontos lett a két nap alatt. Olyan pedig elég rég fordult elő, hogy a piac széles körét lefedő S&P 500 egymást követő napokon legalább 0,65 százalékponttal lenyomja 123 éves bluechip indexet.

Utoljára 2009. március 18-án láthattunk egy kétnapos periódust, amikor ez megtörtént

– írja a MarketWatch elemzése.

Eltérően reagálnak a sokkokra az amerikai részvényindexek Forrás: AFP/Adek Berry

A Nasdaq esetében nem kell ilyen sokat visszamennünk az időben. A technológiai index ugyanis 2017. október 20-án zárt le egy kétnapos időszakot, amikor 2,29 százalékponttal nyomta le a Dow Jonest – most a két mutató közti rés 2,05 százalékpontos.

A háttérben egy speciális technikai tényező áll, amely azonban jelenleg komoly kérdéseket is felvet. Szemben ugyanis a legtöbb amerikai részvénypiaci indexszel, a Dow Jones súlyozását a részvényárfolyam, és a nem vállalatok a piaci értéke adja. Ez pedig azt jelenti, hogy

ha egy nagyon magas árfolyammal rendelkező vállalattal valami baj történik, akkor az rendkívül komoly hatást gyakorol a szorosan követett mutató teljesítményére

– aránytalanul nagyobb hatást, mint például az S&P 500 esetében.

Mindez pedig rendkívül fontos éppen most, amikor Boeinghez köthető katasztrófa miatt a repülőgépgyártó vállalat részvényei 11,2 százalékot (47,13 dollárt) zuhantak a pénteki zárást követően. A Boeing ugyanis a keddi tőzsdezárással beállított 375,41 dolláros árfolyamával még mindig a Dow Jones legerősebb komponense. Összességében pedig minden 1 dolláros elmozdulás a Dow Jones részvényeinek árfolyamában, durván 6,8 pontos kilengést eredményez a mutató teljesítményében.

A Boeing részvényárfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A Dow Jones és társai közti rés várhatóan magától szűkülni fog a következő időszakban, azonban a mostani események rávilágítanak egy nagyobb piaci jelenségre.

A Boeing ügye ugyanis igen jól érzékelteti, hogy ha komoly probléma merül föl a nagyvállalatoknál, az eltérő hatásokat gyakorolhat a vezető amerikai részvényindexeknél.

Következésképpen a befektetők mellett az illetékes hatóságoknak is izgalmas szempont lehet, miként reagálnak egy-egy váratlan eseményre, figyelembe véve annak piaci és gazdasági hatásait is.