A Netflix sem tudta elpusztítani az utolsó videokazetta-kölcsönzőt

2019.03.08. 15:35

A Blockbuster nevű videokazetta-kölcsönző franchise 15 évvel ezelőtt a csúcson volt. Akkoriban az Egyesült Államokban 9 ezer üzlet állt a filmrajongók rendelkezésére, azonban a digitális világ beköszöntével gyorsan összeomlott a birodalom. Jelenleg már csak két Blockbuster-üzlet működik a világon, és ebből is az egyik hamarosan örökre lehúzza a rolót. A világ utolsó Blockbuster tulajdonosa viszont nem tervezi a bezárást, ráadásul meglehetősen jól megy neki az üzlet.

A világ utolsó előtti Blockbuster-boltja ebben a hónapban szünteti be örökre a videokazetták kölcsönzését, de az egykoron 9 ezer egységgel büszkélkedő franchise hálózat utolsó bástyája még állva marad az Egyesült Államokban, Bend városában.

Ezzel igazán egyedülállóvá válik a kölcsönző, amely egy, a kis kedvencek hamvasztására szakosodott krematórium mellett található az autópálya közelében.

A Blockbuster gyors hanyatlása a digitális streaming korszak számlájára írható, hiszen a Netflix, a Hulu és az Amazon Prime megjelenése után drasztikusan visszaesett az előfizetőik száma. Azonban úgy tűnik, a változások teljesen elkerülték a bendi egységet, amely továbbra is remekül működik. Jelenleg 4 ezer előfizetőjük van, és elmondásuk szerint minden nap újak csatlakoznak.

Az ügyfeleik egy része turista, aki a nosztalgia miatt több órát utazik azért, hogy kazettát kölcsönözhessen ki a Blockbusterben. Részben emiatt, valamint az üzletben különböző emléktárgyak is kaphatóak, mint sapkák, pólók, bögrék és hűtőmágnesek. A tulajdonos franchise engedélye, amelyet a Blockbuster új tulajdonosával, a Dish Networkkel írt alá, ráadásul még sokáig érvényes.

IllusztrációForrás: AFP/ImageForum/Robert Sullivan

A kazettakölcsönzésen túl a bendi bolt a közösséget is összehozza, és nemcsak a filmek, illetve a nosztalgia miatt, hanem például a helyi gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A 10 Barrel Brewing nevű lokális sörfőzde például egy saját sört is készített az utolsó Blockbuster számára, amelyet egy különleges estén az üzletben szolgáltak fel az előfizetőknek.

A város polgármestere, Sally Russel, a New York Timesnak elmondta, hogy azért lehet ilyen sikeres a Blockbuster Bendben, mert egy kicsi közösségről van szó, ahol a legtöbb embernek nincs hozzáférése a streameléshez elengedhetetlen internetsebességhez, ezért sokan továbbra is kitartanak a jól bevált kölcsönzés mellett.

Russel szerint olyan a bolt, mint a bakelitlemez, amely manapság újra divatba jött, és hirtelen mindenki azon szeretné meghallgatni a zenéit.

Hozzátette: abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy valami régi és elfeledett dolgot hozhatnak megint divatba, és ráadásul mindez csak náluk lehetséges.