Komoly adócsökkentéssel pörgetnék fel a kínai gazdaságot

Kínai turisták
Tourists pose for selfies in front of Chinese national flags at a park during the National Day and Mid-Autumn Festival holiday in Beijing, China, 1 October 2017. Tourism income in China rose 12.2 percent year on year on Sunday (1 October 2017), the first day of the country's National Day holiday, China National Tourism Administration (CNTA) said. Total tourism revenue hit 96.5 billion yuan (14.5 billion U.S. dollars), according to the CNTA. The country's major tourist destinations received a total of 113 million visitors on Sunday, up 10.5 percent year on year.
Vágólapra másolva!
A kínai kormány közzétette a legfrissebb növekedési célját, és ezzel együtt rendkívül erőteljes adócsökkentési programot is bejelentettek a parlamentben. Bár az idei GDP-növekedés várhatóan gyengébb lesz, mint a tavalyi, a nagy kérdés most az, bejön-e a kormány terve, és az adócsökkentés, illetve egy esetleges kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államokkal képes-e felpörgetni a világ második legnagyobb gazdaságát.
Vágólapra másolva!

Kínában bejelentették az idei évre vonatkozó hivatalos növekedési várakozásokat. A kormány 6,0-6,5 százalék közti GDP-növekedést vár 2019-re, ami elmarad a 2018-as 6,6 százalékos bővüléstől – a tavalyi ütem a leggyengébb volt 1990 óta.

Növekedés és támogatás

Ezzel együtt Li Ko-csiang miniszterelnök közölte, a kormány növelni akarja a kiadásokat, fokozni kívánja a külföldi cégek hozzáférését a kínai piacokhoz, valamint

közel 300 milliárd dollár értékű adócsökkentést akar végrehajtani.

A közel 2 ezer milliárd jüanos (298 milliárd dollár) adócsökkentési program keretében 10-ről 9 százalékra csökkentenék az áfát a szállítmányozás és az építőipar területén, míg a feldolgozóipari áfa 16-ról 13 százalékra csökken – jelezte a kormányfő.

Az adócsökkentés mellett a monetáris politika is fontos eszköz lesz a jövőben is Forrás: Imaginechina/Liu zhuoqun - Imaginechina/Liu Zhuoqun

A kormány továbbá 7,5 százalékkal, 1200 milliárd jüanra emelné a hadi kiadásokat, azonban ez a növekedési ütem elmarad a tavalyi 8,1 százalékostól. A miniszterelnök hozzátette, a jövőben is óvatos monetáris politikát szeretnének folytatni, és ahogy eddig,

ezt követően is használni fogják a tartalék-követelményeket politikai eszközként.

Peking tavaly többször is csökkentette a kereskedelmi bankok tőketartalék-követelményeit, amivel a kormány a hitelezés fokozását kívánta támogatni.

A nagy nyitás

Noha elsőre a növekedési cél kijelölése tűnhet a bejelentés legizgalmasabb pontjának, számos elemző szerint az igazán érdekes rész a kínai piacok erőteljesebb megnyitása a külföldi vállalatok előtt. A kínai állami korlátozások egyrészt régóta problémát jelentenek a cégek számára, másrészt a tervet Peking stratégiailag is igen jól használhatja az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalások során.

A kereskedelmi tárgyalások során is jól jöhet a további nyitás Forrás: Shutterstock

Nem meglepő tehát, hogy a JPMorgan elemzője, Alexander Treves jelezte, a világ második legnagyobb gazdaságának lassulása teljesen normális folyamat. A piacok megnyitása azonban igen jó hírnek számít – tette hozzá. Treves szerint a befektetőknek is hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy Kína már nem nő olyan ütemben, mint 10-15 évvel ezelőtt, de ezzel önmagában nincs semmilyen probléma.

Egyre nagyobb figyelem irányul azonban a gazdasági növekedés minőségére, vagyis ma már sokkal izgalmasabb, hogy mennyire fenntartható a bővülés.

A befektetők számára azonban már a múlt héten is érkeztek jó hírek. Az MSCI ugyanis közölte, jelentősen megnöveli a kínai részvények arányát a benchmark indexeiben. Ez egyébként Kína számára is kedvező, mivel így több milliárd dollárnyi friss tőke áramolhat a gazdaságba.

Látványos adatok

Bár Kína gazdaságáról sokat lehet hallani, és az elemzők mellett a piaci szereplők számára is kiemelt téma, annak teljes mérete mégis elég nehezen átlátható. A Bloomberg most összegyűjtött egy adatsort, amelyből a friss növekedési hírek is pontosabb megvilágítást kapnak.

Tavaly a GDP 6,6 százalékkal 90 ezer milliárd jüanra bővült, ami növekedési ütemnek vérszegény volt, de látni kell, hogy az elmúlt 20 évben 10-szeresére nőtt a kínai bruttó hazai termék. Emellett 2018-ban 13,61 millió új városi munkahely keletkezett az országban, ami meghaladja például Belgium teljes lakosságát.

Minden egyes nap átlagosan 18 000 új vállalkozást indítottak el Kínában, aminek következtében a piaci szereplők összesített száma már meghaladja a 100 milliót.

Eközben több mint 14 millió vidékről származó kínai kapott állandó tartózkodási engedélyt városokban.

Napi több mint 18 ezer vállalkozást indítottak tavaly Kínában Forrás: Imaginechina/Wang gang

A beruházások tekintetében 4100 kilométernyi gyorsvasutat helyeztek forgalomba, ami a Föld átmérőjének nagyjából harmada. Emellett több mint 6000 kilométernyi autópályát és több mint 300 000 kilométernyi vidéki utat építettek vagy fejlesztettek.

További érdekesség, hogy a 60 éves, illetve annál idősebb kínai lakosság száma elérte a 250 millió főt.

Összevetésképpen, ha a kínai idősek egy külön ország lakosságát alkotnák, akkor a világ ötödik legnépesebb államát adnák.