Megnéztük, hol a legolcsóbb és hol a legdrágább a mobilinternet

mobilfizetés
A norvég vállalat az EU minden tagországában megjelenne a piacokon
Vágólapra másolva!
A Cable.co.uk telekommunikációs elemző oldal legújabb kutatása megállapította, hogy melyik országban a legolcsóbb, illetve hol a legdrágább egy gigabájt mobiladat – foglalja össze a BBC.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint Európában Nagy-Britanniában fizetnek legtöbbet a mobiladatért – 6,66 dollár, az az 1.855 forintba kerül egy gigabájt letöltése.

Magyarországon valamivel olcsóbb, átlagosan 6,56 dollárba (1.827 forint) kerül ekkora adatmennyiség használata,

de a weboldal szerint akad olyan szolgáltató, ahol akár 1,51 dollárt, vagyis mintegy 400 forintot kell csak fizetni.

Illusztráció Forrás: Auka

A tanulmány összehasonlította a mobil adatárakat a világ 230 országában. A globális átlag 8,73 dollár (2.430 forint) volt egy gigabájt esetében.

Nyugat-Európában a legolcsóbb mobiladat-használat Finnországban van, átlagosan 1,16 dolláros (322 forint) áron, míg Kelet-Európában Lengyelországban (1,32 dollár, 367 forint) legalacsonyabbak az árak.

Az Egyesült Államokban pedig kétszer annyit kell fizetni – 12,37 dollár, 3.446 forint – a mobilnetezésért, mint Európában.

Illusztráció Forrás: AFP/Frankhoermann/Sven Simon

Ugyanakkor Indiában érhető el a legolcsóbb ilyen szolgáltatás, mert csak 0,26 dollárt (72 forint) kell fizetni egy gigabájt adatért, és ettől csak egy század centtel marad le Kirgizisztán, ahol ugyanez a mennyiség 0,27 dollárba kerül.

Érdekesség, hogy a legolcsóbb húsz ország fele Ázsiában van, csak Tajvanon, Kínában és Dél-Koreában magasabbak az árak, mint a globális átlag.

Zimbabwe a legdrágább ország, ahol mobilinternet működik: ott egy gigabájt átlagos költsége 75,20 dollár (21 ezer forint).