Van egy ország, ahol mindennap kamatot emelnek

TOPSHOTS cycling Horizontal BMX YOUTH OLYMPIC GAMES SKYSCRAPER
A BMX athlete practices at Urban Park during the Youth Olympic Games in Buenos Aires, Argentina, on October 8, 2018. (Photo by Ian WALTON / OIS/IOC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OIS/IOC / IAN WALTON" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Idén októberben választásokat tartanak Argentínában, de Mauricio Macri államelnöknek nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja tartani pozícióját. Hiteleket már csak elképesztően magas felárak mellett tudnak felvenni; februárban volt olyan hét, amikor mindennap kamatot emelt a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az ország gazdasági élete ugyanis már jó ideje romokban hever – emlékeztet a Bloomberg cikke. Többek között a már szinte hiperbolikus pályán mozgó inflációt kellene kordában tartani, illetve megfékezni a peso árfolyamának zuhanását.

Az ország központi bankja tavaly szeptemberben felülvizsgálta korábbi monetáris politikáját és úgy döntött: minden energiáját az infláció megfékezésére összpontosítja.

Az IMF-fel pedig sikerült megkötni egy 56 milliárd dolláros hitelmegállapodást, igaz, ezért cserébe a nemzetközi szervezet a költségvetés egyensúlyban tartását várja el a dél-amerikai országtól.

Ehhez hasonló mutatványra lenne most szüksége Argentínának Forrás: AFP/Ian Walton

Ezt követően rövid ideig úgy festett, hogy sikerül megkezdeni a gazdasági talpraállást, ám a jelek szerint Argentína mégsem képes megállni a lejtőn. Ugyanis az infláció csak januárban 48,9 százalékos volt, a peso az év eleje óta már 4 százalékkal értékelődött le, egy év alatt pedig mintegy 97 százalékot veszített az értékéből.

A negatív januári inflációs adat tőkekivonást indított el az országból. A jegybank rákényszerült az újabb kamatemelésekre, február második felében volt olyan hét, hogy mindennap felfelé módosította az irányadó kamatrátát.

A jegybanki alapkamat a válság további elmélyülésének következtében piaci elemzők szerint márciusban sem fog csökkenni, mint ahogy Argentína szerette volna, hanem továbbra is a 47-50 százalékos sávban mozoghat.