A föld alatt folytatódik a hajsza a világ legfontosabb nyersanyagáért

AERIAL VIEW America ARCHITECTURE basin BLUE COLOUR CAST Canyonlands National Park Day geologic formation LANDSCAPE MINE mining development MOUNTAIN Nature NORTH AMERICA Ochre ROCK rocky SALT USA Utah WATER West States HORIZONTAL
United States, Utah, Moab, Cane Creek potash mine, evaporation ponds of Cobalt, a blue dye is added to water to help absorption of sunlight and evaporation, an intense blue color resulting (aerial view)
Vágólapra másolva!
Új vállalat szállt harcba napjaink egyik legfontosabb nyersanyagáért, a kobaltért - írja a Bloomberg. Egy cég újszerű módon tárná fel az eddig nem ismert lelőhelyeket. Mivel a Szilícium-völgy leggazdagabb milliárdosai is felsorakoztak a startup mögé, minden esélye megvan arra, hogy megtalálja az eddig a föld mélyében rejtőző készleteket.
Vágólapra másolva!

A "földkéreg Google-térképét" készítené el a Kobold Metals, hogy így bukkanjon nyomára a feltáratlan kobalttartalékoknak. A kobalt az egyik legfontosabb nyersanyag a világon, melyet főként az elektromos autók akkumulátorainak, illetve az elektronikus eszközök - például az okostelefonok - telepeinek gyártásánál használnak.

Kobaltlelőhely Utah (USA) államban Forrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Az Origo több alkalommal is írt - például ebben a cikkében - a kobaltkitermelés nehézségeiről. Némi leegyszerűsítéssel, a világ technológiai cégei jelenleg meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak a Kongói Demokratikus Köztársaság irányába, ahonnan a világpiaci termelés nagyjából kétharmada származik. Az ottani, szinte állandóan feszült belpolitikai helyzet, a külföldi vállalatok kitermelési tevékenységének díjait drasztikusan megemelő állami beavatkozás, folyamatos bizonytalanságban tartja a német autógyártókat éppúgy, mint a Teslát vagy épp az Apple kínai beszállítóit.

Ennek vetne most véget a Kobold Metals, mely speciális algoritmusok révén elemezne nagy adatsorokat, azaz "big data"-kat, csak épp ezek az adatok földtani és geográfiai jellegűek.

Ehhez pedig nem kisebb helyről kapta meg az anyagi hátteret, mint a Szilícium-völgy egyik nagybefektetői alapjától, a Breakthrough Energy Venturestől, melyet olyan ismert milliárdosok alapítottak, mint Bill Gates, Ray Dalio, Michael Bloomberg, illetve a világ jelenleg leggazdagabb embere, Jeff Bezos. De a cég mögé állt az Andreessen Horowitz is, melynek egyik partnere elmondta: valóban

bíznak abban, hogy úgy sikerül feltérképezni a földkéreg egyes rétegeit, ahogyan eddig nem.

Kurt House, a Kobold Metals vezetője azt mondta, tekintélyes nagyságú befektetéshez jutottak, ami megteremti a hátteret arra, hogy úgy kutassanak kobalt és nikkel után, ahogyan korábban mások nem. A cégvezető azt is elmondta, technológiailag ugyan megoldható, hogy az akkumulátorok kobalt nélkül készüljenek, ám ennek a fémfélének a használatával sokkal jobbak lesznek ezek az eszközök.

Az ügyvezető szerint

négy évre biztosított a működésük, és ez szerinte elegendő arra, hogy megcsinálják az elektromos autókhoz való "kobaltforradalmat".

A szakember szerint, a nyersanyagok és ásványkincsek kutatásának történetét tekintve azt látni, hogy meglehetősen korlátozott azon módszerek száma, ahogy például az értékes rézkészleteknek próbáltak a nyomára bukkanni. A kobalt szerinte nem is kapott külön figyelmet eddig.

Cégük viszont új módszerekkel próbálkozik, amire azért is nagy szükség van, mert a

korlátozott készletek miatt, a kobalt ára 2016 óta megnégyszereződött.

Ahogy az Oilprice írja elemzésében, 2018 elejére

a kobalt világpiaci ára 10 éves csúcsra ért, tonnájáért akár 100 ezer dollárt is megadtak.

Árcsökkenés csak az utóbbi hónapokban történt, köszönhetően annak, hogy a legnagyobb kongói kitermelő Glencore is új készleteket indított a világpiacra, miközben bejelentette a kitermelés technológiájának megváltoztatását, és kisebb vállalatok is eredményesnek bizonyultak a feltárásokkal. A zuhanás jelentős volt, a novembertől idén februárig terjedő időszak 30-40 ezer dolláros tonnánkénti árat hozott. A világpiaci telítettség mellett a beszakadáshoz hozzájárult az is, hogy a legnagyobb felvásárló Kína, feltöltötte lítium-ion akkumulátorokat gyártó vállalatainak készleteit. A kobaltot a gyártás során használják ezeknél az eszközöknél, ötvözőként vagy segédanyagként.

Kérdés persze, mikor indulhat meg újra a kobalt árának meredek emelkedése.

Ezért lehet különös jelentősége annak, hogy új módszerekkel fognának neki a nem ismert lelőhelyek megtalálásának.

Vörös kobaltkőzet egy ausztráliai bányából Forrás: Photo12/Photo12/Ann Ronan Picture Library/Ann Ronan Picture Library

Más bányavállalatok példája pedig már bizonyítja, milyen nagy szerepe lehet a korszerű információtechnológiának ebben az iparágban is. A Barrick Gold például 2016 óta működik együtt a Cisco Systemsszel, az utóbbi vállalat, valós idejű adatelemzésének köszönhetően, jelentősen növelte a kitermelési hatékonyságot telephelyein.

House elmondta: adatelemzéseik fókuszában azok a geológiai sajátosságok állnak, melyek jelentős kobaltkoncentrátumot sejtetnek egy adott helyszínen. Észak-Amerikában máris több ilyet azonosítottak, és remélik, még többet találnak. Egy kobaltkereskedő vállalat ennek kapcsán megjegyzi: az 50 új kobaltfeltárás többsége Ausztrália, illetve Kanada területén van.

Úgy tűnik tehát,

a jelenleg a hagyományos nagyvállalatok uralta kobaltkitermelésben is elérkezhet a technológiai fordulat.

Erre egyébként szükség is lehet. A Citigroup elemzése szerint ugyanis 2022 lesz az utolsó olyan év, amikor a világtermelés fedezi a gyártói szükségleteket, ezt követően viszont hiány állhat be az értékes nyersanyagból.