OTP: megvan a bűvös egymilliárd eurós profit

OTP Bank
Budapest, 2017. augusztus 11. Az OTP Bank Kálvin téri fiókjának bejárata. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásoknál nagyobb, az egy évvel korábbit 14 százalékkal felülmúló, 77,818 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el 2018 utolsó negyedévében. Így a csoport éves adózott eredménye 318,322 milliárd forint lett, szemben az előző évi 281,339 milliárddal. Vagyis teljesült a menedzsment által a tavalyi évre meghatározott egymilliárd euró feletti profitcél.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján az OTP csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége a vártnál kevesebb lett, 5 százalékkal, 62,503 milliárd forintra nőtt 2018 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Az év egészében - 15 százalékos növekedéssel - 325,335 milliárd forintot ért el.

A jelentésben a pénzintézet a korrigált adózott eredmény javulását a robusztus üzleti aktivitással és volumen-bővüléssel, a mérsékelten szűkülő nettó kamatmarzzsal, továbbá a csökkenő kockázati költségekkel és a folyamatosan javuló portfólió-minőséggel magyarázta.

Az utolsó negyedéves adózott eredmény az előző negyedévhez képest 33 százalékkal esett vissza, ami részben a szezonálisan és egyszeri hatások miatt magasabb működési költségek hatását, valamint némely országban a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatos paraméterek felülvizsgálatának hatását tükrözi.

Forrás: MTI/Manek Attila

Az orosz leánybank profitja éves alapon csökkent, a többi országban viszont javult az adózott eredmény, kiemelkedő mértékben, éves viszonylatban 73 százalékkal az ukrán leánybanké. A szerbiai és szlovákiai bank veszteséges volt, miközben a romániai leányvállalat eredménye 27 százalékkal javult.

A 2018-as korrigált profiton belül a külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása az előző évi 35 százalékról 38 százalékra emelkedett.

A bankcsoport összes bevétele a 4. negyedévben 227,773 milliárd forintot tett ki, 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az éves bevétel 10 százalékkal 881,726 milliárd forintra emelkedett. A működési kiadások 13, illetve 12 százalékkal bővültek.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az OTP csoport saját tőkéje 2018-ban 11 százalékkal, 1826 milliárd forintra emelkedett, az egy részvényre jutó saját tőke értéke 6524 forintra nőtt.

Ami a 2019-es menedzsment várakozásokat illeti, a jelentés szerint a 2015-ös közgyűlésen megfogalmazott 15 százalékot meghaladó tőkearányos nyereség (ROE) mutatóval kapcsolatos célkitűzés (12,5 százalékos elsődleges tőkemegfelelést feltételezve) továbbra is érvényben marad.
Az organikus növekedés biztosításához szükséges tőkén túlmenően termelődő tőkét a menedzsment jelentős részben további értékteremtő akvizíciókra szándékozik allokálni - olvasható a jelentésben.