Rekordokat várnak az aranytól

aranyrúd arany rúd RECORD specialised old price COMMERCE wire supply HEAT golden YELLOW COLOUR CAST bars form GOLD liquid SILVER solid anp heights carat risen FLAME amsterdam pure OVEN koen sheen suyk melt lust
2010-10-07 AMSTERDAM - The gold price has risen to record heights. The company Cookson-Drijfhout is specialised in remelting old gold and silver. A man holds two gold bars. ANP XTRA KOEN SUYK
Vágólapra másolva!
Bár az arany fordult a 10 hónapos csúcsáról, egyes elemzők mégis arra számítanak, hogy bőven van még mozgástér fölfelé a nemesfém számára. Mi több, vannak olyanok, akik azt jósolják, hamarosan meg kell barátkoznunk a 2000 dolláros árfolyammal is.
Vágólapra másolva!

Némi meglepetésként érhette a befektetőket, hogy a geopolitikai és makrogazdasági bizonytalanságok ellenére, az arany lefordult a 10 hónapos csúcsáról. A nemesfém ugyanis az egyik leghagyományosabb menedékeszköznek számít, vagyis általában akkor drágul, amikor az általános kockázatok megemelkednek.

Most pedig van is elég bizonytalansági faktor a brexittől az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokig, így kissé váratlan volt, hogy csütörtökön az arany ára gyengülésnek indult.

Felmerül tehát a kérdés, mekkora mozgástér van még fölfelé az arany számára. Az elmúlt időszakban a nemesfém árfolyama elérte az elmúlt 5 év kereskedési tartományának felső részét is, amely 1350-1400 dollár között helyezkedik el – idézi a MarketWatch Rob Haworth, a U.S. Bank Wealth Management elemzőjének véleményét. Az elemző szerint azonban, ha nem enyhül tovább az általános pénzügyi környezet vagy nem ugrik meg az infláció és/vagy a részvénypiaci volatilitás, akkor az arany nehéz helyzetbe kerülhet, ha tartani akarja a jelenlegi árszínvonalat.

Kínálati gyengélkedés

A másik oldalról viszont a növekvő kereslet és a gyengélkedő kínálat kombinációja támogathatja a drágulást.

Ezt erősíti a bányacégek körében tapasztalható jelentős felvásárlási és összeolvadási aktivitás, amely arra utal, hogy a cégeknek egyre nehezebb kínálati tartalékokat találniuk

– mondta Will Rhind, a GraniteShares vezérigazgatója.

Az aranybányaszektor konszolidációja tehát arra világít rá, hogy érezhető a hiány a kínálati oldalon, ami megágyazhat az arany drágulásának.

Újra kilőhet az arany árfolyama? Forrás: AFP/Ozan Kose

Ezzel párhuzamosan a keresleti oldalon a jegybankok igen lendületesen vásároltak az elmúlt időszakban, aminek az lett az eredménye, hogy

tavaly a nettó aranyvásárlás elérte a 651,5 tonnát, ami 50 éve a legmagasabb szintnek számított.

A háttérben az állt, hogy a geopolitikai és gazdasági aggodalmak és kockázatok fokozódásával a nemzeti bankok lendületesen elkezdték növelni a tartalékaikat. A központi bankok egyébként 2010 óta folyamatosan nettó vásárlóknak számítanak a piacon.

Amerikai hatások

Az arany potenciális emelkedésének másik okát az Egyesült Államokban kell keresni. Ez két tényezőből áll, melyből az egyik az amerikai dollár. Csütörtökig az ICE U.S. Dollar Index (amely a dollár erejét méri a vezető devizák ellenében) alig mozdult el ebben az évben, miután tavaly 4,4 százalékot erősödött.

Nem véletlen tehát, hogy több elemző is arra számít, az amerikai fizetőeszköz ereje ebben az évben már vérszegény lehet, ami viszont támogathatja az aranyat, mivel a dollárban elszámolt nemesfém általában fordítottan arányos mozgást végez a zöldhasúhoz képest.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

A másik az USA befektetési képének megváltozása. Az Egyesült Államok kötvényei ugyanis alapvetően rendkívül biztonságos befektetésnek számítanak, azonban ez a vélemény manapság megroppanni látszik.

Az USA 22 ezer milliárd dolláros nemzeti adóssága ugyanis ma már többekben kockázati tényezőként jelentkezik,

főleg hogy nem úgy tűnik, Washington szeretné visszafogni a masszív kiadásait.

Következésképpen az adósságállomány, és ebből fakadóan a kötvények mint befektetési eszközök stabilitása egyre kérdésesebb a piaci szereplők körében, ami ugyancsak az arany, mint alternatív menedékeszköz, drágulásának ágyazhat meg – foglalta össze a képet Mark O'Byrne, a GoldCore kutatási igazgatója.

Mindezeket figyelembe véve az elemző úgy számol, több mint valószínű, hogy a nemesfém árfolyama eléri a rekord magas szintnek számító 2000 dollárt a következő 24 hónapban.