Tesco-Media Markt fúzió: újabb fordulat az ügyben

Tesco
Győr, 2017. szeptember 8. A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Tesco és a Media Markt kilenc boltot érintő fúziója kapcsán az elmúlt napokban olyan hírek terjedtek, hogy noha a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a két cég együttműködését, azt a plázastop néven ismert törvény alapján az illetékes kormányhivatal mégis megtilthatja. Az ügyben azóta fordulat történt, hiszen tegnap már meg is nyitott az első ilyen üzlet.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta a Világgazdaság információi alapján, nemrégiben az volt az aktuális információ a két vállalat együttműködéséről, hogy nem érkezett kérelem vagy megkeresés a kilenc üzletet érintő fúzió kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénnyel összefüggésben az országos illetékességű kormányhivatal azt is jelezte, hogy az eljárás hivatalból való lefolytatására nincs lehetőség, mivel ellenőrzés a vonatkozó jogszabály értelmében kizárólag megkeresés vagy kérelem útján indítható. Ennek híján nincs is napirenden a brit-német hátterű vállalatok múlt hónapban bejelentett, részleges összefonódásának vizsgálata.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a plázastoptörvény hatálya alól felmentést adni jogosult bizottság foglalkozott az üggyel, és azt állapította meg, hogy kérdéses a tervezett átalakítások sorsa. A lap szerint e jóváhagyás nélkül meghiúsulhat az üzlet.

A Tesco és a Media Markt arról állapodott meg, hogy a kiskereskedelmi lánc kilenc boltjában úgynevezett shop-in-shop konstrukciót hoznak létre.

Ennek lényege, hogy a kijelölt áruházakban a műszaki fogyasztási cikkeket a jövőben a Media Markt forgalmazná, bérleti díj fejében. Ehhez saját polcokat épít ki, önálló ügyfélszolgálatot és pénztárakat működtet az egységeiben.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bodo Marks

A Gazdasági Versenyhivatal január végén hivatalosan is rábólintott a speciális fuzionálásra, a Magyar Nemzet forrásai viszont felvetették, hogy ez önmagában még nem elég a megvalósításhoz, mivel ahhoz a plázabizottságnak is zöld utat kell adnia. A Tesco és a Media Markt szerint azonban az ügylet nem esik a plázatörvény hatálya alá, ezért nem indokolt a hatóság bevonása.

A Media Markt részéről ma azt közölték az Origóval, hogy az előzetes terveknek megfelelően

tegnap reggel 7 órakor megnyitották az első shop-in-shop áruházat Budapesten,

a Pesti úti Tesco hipermarketben.