Milliós bírságot kapott a Ryanair és a Wizz Air

2019.02.22. 10:56

A csomagszabályzat átláthatatlansága miatt 3 millió euróra bírságolta a Ryanairt és egymillió euróra a Wizz Airt az olasz Antitrustitalia versenyjogi hatóság.

Az indokolásban az olasz hatóság azt írta, hogy

a nagy kézipoggyászra vonatkozó új szabályok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tartalmaznak, mivel megtévesztik az utast, mert ennek ára már nincs beépítve az alapjegyárba. A hatóság szerint ugyanakkor ez a szerződés egyik alapját kellene, hogy jelentse.

IllusztrációForrás: AFP/Thomas Frey

Az Antitrustitalia azt írta: a gurulós kézipoggyász utaskabinba való bepakolása minden utas alapvető joga és az utazás egyik alapvető kelléke, így pluszköltségek nélkül biztosítani kell annak elhelyezését a kabinban.

A szervezet sérelmezte, hogy a légitársaságok a kis méretű kézipoggyászokat engedik fel díjmentesen a fedélzetre, és azokat nem a lábtérben, hanem a nagy poggyászoknak kialakított fej feletti tárolókban helyezhetik el az utasok. A nagy méretű kézipoggyászért pedig – amely korábban díjtalan volt – pénzt kérnek.

Azzal, hogy a légitársaságok 5 és 25 euró közötti árat számolnak fel a nagy kézipoggyász felviteléért, a hatóság szerint nem átlátható módon emelték meg a jegyek árát. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK