Tudta? Már a bevásárlással is kímélhetjük környezetünket

Az 50 legolcsóbb Michelin-csillagos étel a világon, TOP 15
1, A szingapúri világhírű szójaszószos csirke 2,2 dollárba (600 forint) kerül, ráadásul nem egy étterem kínálatában szerepel, hanem igazi utcai kifőzdében árulják.
Vágólapra másolva!
Az Oxford Egyetem tanulmánya szerint az élelmiszertermelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egynegyedét teszi ki, ezzel nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Ugyanakkor a kutatók megállapították, hogy a különböző élelmiszerek környezeti hatása igen eltérő.
Vágólapra másolva!

Bár sokan mondtak le a műanyag zacskókról és szívószálakról, és a legtöbb lehetséges módon újrahasznosítanak már, de a bolti bevásárlásoknál is érdemes szem előtt tartani a környezetvédelmet.

A BBC Radio 5 kérdéseire Mike Berners-Lee, a Lancaster Egyetemen professzora válaszolt, aki a klímaváltozást, valamint a fenntartható élelmiszer-rendszereket kutatja.

Illusztráció Forrás: Facebook/Burpple

Hús és halfélék

– nyilatkozta a professzor, majd hozzátette, bár a csirke jobb választás a környezet szempontjából, ugyanakkor

a növényi alapú táplálékok fogyasztása tesz leginkább jót a környezetnek.

Berners-Lee professzor szerint a halászat egy sokkal fenntarthatóbb mód, azonban a halételeket is érdemes heti két alkalomra maximalizálni.

Illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

Bár sokan nem választanák a vegetáriánus életmódot, akár már a húsételek csökkentése is nagy változást eredményezhet.

Egy 2018-ban megjelent kutatás szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a felére csökkenne, ha hetente mindössze egyszer ennénk vörös húst.

Zöldségek és gyümölcsök

A gyümölcsök és zöldségek szinte mindig jó élelmiszerek a fenntarthatóság szempontjából, ugyanakkor vannak kivételek is,

a szezonon kívüli gyümölcsök és zöldségek gyakran távoli országokból érkeznek hosszú ideig tartó és sok energiát igénylő szállítással.

Illusztráció Forrás: AFP

A hajón és repülőgépen történő szállításoknál több száz tonna üzemanyag ég el, ami nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Érdemes ezért szezonon kívül inkább fagyasztott élelmiszereket vásárolni.

Virágok

Hasonló a helyzet a virágokkal is, amelyek sokszor több ezer kilométer távolságra teremnek, és pár nappal később vázában tartva már el is hervadnak. Sokkal érdemesebb tehát cserepes virágokat venni a rövid életű csokrok helyett.