Szárnyra kapott az arany

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
November óta nem látott erősödést hozott össze az arany, és a legutóbbi mélypontja óta a nemesfém már közel 5 százalékot erősödött. Mindeközben a bányacégek részvényei is emelkednek. Indul az arany idei szárnyalása?
Vágólapra másolva!

Az arany határidős jegyzése kedden 1,67 százalékkal unciánként 1340 dollárig emelkedett, ami november óta nem látott izmosodásnak számított.

A január 24-én elért legutóbbi mélypont óta egyébként a nemesfém 4,77 százalékkal drágult, míg az augusztus 16-án elért 52 hetes mélypont óta már majdnem 14 százalékos a növekedés

– írja a Barron's elemzése.

Mindeközben az aranybányák részvényei is emelkedésnek indultak, és a hagyományos trendeknek megfelelően le is nyomták a nemesfém növekedési ütemét. A legnagyobb aranybánya cégeket követő tőzsdén kereskedett alap (VanEck Vectors Gold Miners ETF) kedden 3,17 százalékkal 23,14 dollárra erősödött, amivel éppen csak elmaradt az 52 hetes csúcsától. A sokkal nagyobb kilengéseket produkáló VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF nevű alap eközben 4,22 százalékot ugrott, amivel szintén alig marad el az egyéves csúcsától.

Különös mozgások

Az arany mostani drágulásának egyik legérdekesebb aspektusa, hogy

olyan időszakban történik, amikor a részvények, illetve más kockázatos befektetési eszközök is emelkednek.

Ez azért lehet különös, mert az arany hagyományosan menedékeszköznek számít a kockázatkerülő időszakban, vagyis normális esetben éppen ellentétes mozgást kellene látnunk a kockázatos eszközök és az arany között.

Az arany árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Trey Reik, a Sprott Asset Management elemzője szerint az arany folyamatos erősödése arra utal, hogy a piac felismerte, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyelőre nem fog kamatot emelni, és nem csökkenti olyan összegben a mérlegét, mint azt korábban a piac várta. A szakértő hozzátette, a befektetők számítottak a Fed támogatására, és ahogy a jegybanki vezetés egyértelműen jelezte, hogy türelemmel figyeli az eseményeket, a kockázatos pénzügyi eszközök és az arany egyaránt erősödésnek indult.

Kitartó támogatás?

Ehhez jön még, hogy az arany és a bányacégek piaca jóval kisebb, mint a részvénypiac általában, vagyis ha csak néhány nagyobb befektetési menedzser kezd el aranyat (és bányacég részvényeket) venni, akkor az már elegendő lehet ahhoz, hogy az árfolyamok megugorjanak – emelte ki Reik.

Meddig tarthat ki az arany erősödése? Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Végül az is fontos tényező, hogy

az amerikai dollár ereje enyhülni kezdett, miután korábban a zöldhasú együtt mozgott az amerikai részvénypiaccal.

Annak ellenére, hogy egyre fokozódnak az aggodalmak Európával, illetve a brexittel kapcsolatban, a dollárindex kedden 0,4 százalékot gyengült, de már a tavalyi év vége óta megfigyelhető, hogy a dollár erősödése alábbhagyott.