Külföldre települ át a leggazdagabb angol

2019.02.18. 19:33

Az Egyesült Királyságból külföldre, Monacóba települhet át Anglia leggazdagabb embere, miközben átalakítja egyik legfontosabb cégének, az Ineos nevű vegyipari vállalatnak a működését is – írja a The Guardian. A cél az, hogy a cég és ezáltal tulajdonosai, jelentős adómegtakarítást érhessenek el.

A brexit-párti Sir Jim Ratcliffe és két, Ineos-beli tulajdonostársa Monacóba költözhet, hogy így cégükkel megspóroljanak nagyjából 4 milliárd fontnyi (kb. 1500 milliárd forint) adót.

Ratcliffe 60 százalékos tulajdoni aránnyal bír a mintegy 35 milliárd fontot érő vegyipari óriáscégben. Két közvetlen alárendeltje 20-20 százalékos részesedéssel rendelkezik a tavaly 2,2 milliárd nettó eredményről jelentő, több mint 18 ezer munkavállalót foglalkoztató társaságnál.

Mindhárom tulajdonos Monacóba költözik, hogy így jelentősen csökkentsék a rájuk és vállalatukra háruló adóterheket. Ezzel párhuzamosan megkezdték egy új működési struktúra kialakítását is, szintén annak reményében, hogy a végén kevesebb adót kell befizetni az államkasszába.

IllusztrációForrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYWORLD.NET/Jaubert

A folyamatot a számviteli szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi cégcsoport, a PricewaterhouseCoopers segíti tanácsadóként a brit lap értesülése szerint. A cég már nem először tűnik fel hasonló ügyletnél. Egyes állítások szerint szándékosan hoznak létre olyan bonyolult struktúrát egyes brit vállalatok – papíron – külföldre településekor, hogy annak eredményeként a cégek végül több millió fontot takarítanak meg egyetlen év alatt a közterheken – ami viszont hiányzik a brit kincstári bevételekből.

Az Ineost többségi tulajdonosa 1998-ban alapította, és rövid idő alatt sikeres céggé tette. Ratcliffe a tavaly májusi adatok szerint 21 milliárd fontos személyes vagyonával a leggazdagabb brit lett, ami azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban még csak a 18. helyen állt.

A külföldi, európai adóparadicsomba mozdulás hírét sokan kritikusan fogadták. Több politikus elítélte, illetve „mélyen cinikusnak” nevezte azt, hogy a kilépés mellett kiálló üzletember az egyelőre rendezetlen brexit időpontjához közeledve, így menekíti külföldre a pénzét Angliából.