Külföldre települ át a leggazdagabb angol

angol font FINANCE LIVRE SILVER CLOSE-UP BANK QUEEN MONEY UNITED-KINGDOM BOOKS CHANGE ECO STUDIO SHOOTING ONLYWORLD EUROPE EURO FINANCES UNITED KINGDOM GRANDE-BRETAGNE NOTE GREAT BRITAIN EU GRANDE BRETAGNE CURRENCIES CURRENCY EUROS POUND POUNDS BERNAR
BRITISH POUNDS STERLING AND EURO BANKNOTES
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságból külföldre, Monacóba települhet át Anglia leggazdagabb embere, miközben átalakítja egyik legfontosabb cégének, az Ineos nevű vegyipari vállalatnak a működését is – írja a The Guardian. A cél az, hogy a cég és ezáltal tulajdonosai, jelentős adómegtakarítást érhessenek el.
Vágólapra másolva!

A brexit-párti Sir Jim Ratcliffe és két, Ineos-beli tulajdonostársa Monacóba költözhet, hogy így cégükkel megspóroljanak nagyjából 4 milliárd fontnyi (kb. 1500 milliárd forint) adót.

Ratcliffe 60 százalékos tulajdoni aránnyal bír a mintegy 35 milliárd fontot érő vegyipari óriáscégben. Két közvetlen alárendeltje 20-20 százalékos részesedéssel rendelkezik

a tavaly 2,2 milliárd nettó eredményről jelentő, több mint 18 ezer munkavállalót foglalkoztató társaságnál.

Mindhárom tulajdonos Monacóba költözik, hogy így jelentősen csökkentsék a rájuk és vállalatukra háruló adóterheket. Ezzel párhuzamosan megkezdték egy új működési struktúra kialakítását is, szintén annak reményében, hogy a végén kevesebb adót kell befizetni az államkasszába.

Illusztráció Forrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYWORLD.NET/Jaubert

A folyamatot a számviteli szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi cégcsoport, a PricewaterhouseCoopers segíti tanácsadóként a brit lap értesülése szerint. A cég már nem először tűnik fel hasonló ügyletnél. Egyes állítások szerint szándékosan hoznak létre olyan bonyolult struktúrát egyes brit vállalatok – papíron – külföldre településekor, hogy annak eredményeként a cégek végül több millió fontot takarítanak meg egyetlen év alatt a közterheken – ami viszont hiányzik a brit kincstári bevételekből.

Az Ineost többségi tulajdonosa 1998-ban alapította, és rövid idő alatt sikeres céggé tette. Ratcliffe a tavaly májusi adatok szerint 21 milliárd fontos személyes vagyonával a leggazdagabb brit lett, ami azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban még csak a 18. helyen állt.

A külföldi, európai adóparadicsomba mozdulás hírét sokan kritikusan fogadták.

Több politikus elítélte, illetve „mélyen cinikusnak” nevezte azt, hogy a kilépés mellett kiálló üzletember az egyelőre rendezetlen brexit időpontjához közeledve, így menekíti külföldre a pénzét Angliából.