Így lehet majd ingyen tanulni a Corvinuson

felsőoktatási felvételi 2019 
budapesti corvinus egyetem
Horváth Dávid
felsőoktatási felvételi 2019 budapesti corvinus egyetem Horváth Dávid
Vágólapra másolva!
2020-tól megszűnik az állami ösztöndíjjal támogatott képzés a Budapesti Corvinus Egyetemen, de az ingyenes tanulási forma nem vész el, csak átalakul. Tehát a változás nem azt jelenti, hogy mindenkinek fizetőssé válik a képzés, mutatjuk, hogyan marad meg.
Vágólapra másolva!

Oké, kezdjük azzal, hogy mi történik valójában a Corvinusszal? Privatizálják? Eladják? Bezárják?

  • Arról van szó, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem szervezeti működési modellje fog megváltozni. Ez rövid távon szervezeti átalakulást, hosszabb távon – remélhetőleg – fejlődést és versenyképes működést hoz.
  • A Corvinus eddig állami fenntartású felsőoktatási intézményként működött. Ez azt jelenti, hogy a működéshez szükséges erőforrásokat állami költségvetésből finanszírozták. Vagyis az államháztartási törvény alapján működött. Tehát nagyon nehéz volt a stratégiai tervezés, ugyanis 12 hónapnál nem láthattak előrébb. Minden évben meg kellett várni a központi költségvetés kereteit. Éppen ezért nem kevés projektbe azért nem tudtak bekapcsolódni, mert a közbeszerzési törvény adminisztrációs terhei jelentősen lelassították a folyamatokat. De nemcsak ez, hanem jórészt a rugalmatlan szabályok akadályozzák az életszerű működést.
  • A modell lényege, hogy 2019. július 1-től nem a Magyar Állam lesz az egyetem fenntartója, hanem egy állami alapítású alapítvány.
  • Az egyetem profilja, az ingyenes-fizetős helyek aránya és lehetősége nem változik, mert továbbra is közhasznú intézmény marad – vagyis nonprofit alapon működik tovább.
Forrás: Corvinus/Stiller Ákos

De ha nem változik az ingyenes-fizetős helyek aránya, akkor így magasabb lesz a tandíj is – merül fel tök jogosan a kérdés –, nem?

Nem. Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja többször, több helyen is azt nyilatkozta, hogy maguk alatt vágnák a fát, ha emelnének, ugyanis az önköltség összegét már most is úgy határozták meg, hogy az fedezze a képzéseket, és igazodjon a nemzetközi versenyhez.

Mi az, hogy versenyképes? Eddig nem volt az?

  • Dehogynem. Magyarországon eddig is a legjobb egyetemek között szerepelt a Corvinus. De egyszerűen vannak olyan kihívások, amiknek nem tud megfelelni, ha a jelenlegi kötött formában működik tovább.
  • Nemzetközi ranglistákon is akkor jut előrébb és lesz ismertebb, ha hosszú távon lehet tervezni, és nem csak 12 hónappal lát előre, illetve rugalmasan tud reagálni a változásokra, amit egy – hát, lássuk be – állami szerv esetében nem feltétlenül lehet megoldani.
  • A Corvinus olyan intézmény akar lenni, amelyik a versenyszférához igen hasonló körülmények között fog működni, ez a munkáltatás, beszerzés, vállalatokkal való együttműködések és végső soron az oktatás minőségében jelenik majd meg.
  • Csak egy példa: neves külföldi kutatók és oktatók alkalmazása szinte lehetetlen a közalkalmazotti törvény hatálya alatt, ráadásul a bérek ebből fakadóan több elemből, bonyolultan állnak össze. Ahhoz, hogy több külföldi oktató legyen, rugalmas, a legtöbb élethelyzetet kiszolgálni képes szabályozásra van szükség.
Forrás: Corvinus/Stiller Ákos

Most akkor fizetős lesz a Corvinus?

Nem. Legalábbis ha a kérdés az, hogy csak fizetős helyek lesznek-e. Na, és akkor most jön a lényeg, jól figyelj. Az ingyenes helyeket 2020-tól Corvinus Ösztöndíjprogram néven kell majd keresni a felvi.hu rendszerében. Az eljárás sem változik, és a bejutáshoz továbbra is a magas pontszámok kellenek.

Tehát amikor a Corvinusra jelentkezel, és ingyen szeretnél ott tanulni, akkor, ahogyan most az állami ösztöndíjas helyet jelölöd be, akkor majd a Corvinus Ösztöndíjprogramot fogod bejelölni.

Hogy végül ezt megkapod-e, azt csak az dönti el, hogy elérted-e a ponthatárhúzásnál kialkult pontszámot.

Nem állami fenntartású lesz, de ez a többi egyetemre is vonatkozik?

Most is vannak nem állami fenntartású egyetemek, van olyan is, amelyet alapítvány működtet, de állami alapítású alapítvány még nem volt, ebből ez lesz az első, és valószínűleg egy darabig egyetlen. Hallani lehetett Corvinus-modellről, amit kiterjesztenének, de erről még korai lenne általánosságban beszélni.

Ha eddig is jól teljesített a Corvinus, akkor mégis miért van szükség a modellváltásra?

A fenntartóváltás célja, hogy az oktatási és kutatási tevékenységéhez a jelenleginél jobban illeszkedő keretek között működjön az egyetem, miközben továbbra is megtartja közcélú és közhasznú jellegét. Kiemelt cél, hogy a Corvinus Egyetem bekerüljön a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé, és Európában is versenyképes diplomát tudjon garantálni.

A modellváltás biztosítani fogja az egyetem stabil pénzügyi működését, fejlesztésének lehetőségét, amely mind az oktatók, mind a hallgatók számára több lehetőséget teremt majd.

Az egyetem el tud kezdeni közeledni a világ vezető egyetemein megszokott akadémiai működéshez. Ahogy a változások beérnek, egyre több lehetőséget fog teremteni az egyetem az elmélyült kutatói munkára, egyre kevesebben fognak arra kényszerülni, hogy egyetemi munkájuk mellett másodállást vállaljanak, a támogató tevékenységek racionálisabb szervezése pedig csökkenteni fogja a tanítást és a kutatást nehezítő adminisztrációt.

Forrás: Corvinus/Stiller Ákos

Milyen hatással lesz az oktatásra a modellváltás?

  • A modell elvileg nem befolyásolja a Corvinus akadémiai szabadságát.
  • Nem érinti a diszciplináris fókuszait, tehát az egyetem a jövőben is közgazdasági, társadalomtudományi és üzleti területen fog működni.
  • Igen, megmarad a képzési kínálat, az nem változik, és azok akadémiai fókusza se.
  • A képzési struktúra viszont átalakulhat. Ez nem jelenti az alap- és mesterszakok átalakulását (nem is jelentheti, hiszen az ún. Bologna-rendszerből nem lép ki az egyetem), hanem a képzések belső aránya változhat; ahol több gyakorlat kell az elmélet helyett, vagy plusz gyakorlati időszak beiktatása indokolt, azt lehessen kezelni. Egy-egy szak esetében a 4 éves alap- és 1 éves mesterképzés sem kizárt, erre külföldön számtalan példa van. A tervek között szerepel, hogy jelentősen növelni szeretné az egyetem az idegen nyelvű képzések számát, ezzel párhuzamosan pedig az idegen nyelvű oktatók létszámát is.

Érinti-e a megújulás a jelenlegi hallgatónkat?

A fenntartóváltás nem érinti a fennálló hallgatói jogviszonyokat, akik már ide járnak, ők ugyanazokkal a feltételekkel tudják befejezni tanulmányaikat, amelyekkel elkezdték képzésüket. Az állami ösztöndíjasok finanszírozási státusza továbbra is fennmarad, a kapcsolódó pénzügyi juttatásokkal (tanulmányi ösztöndíj, szociális támogatások stb.) együtt.

Hogyan jelentkezhetsz a Corvinusra 2019-ben?

Ebben az évben változatlan formában, azaz továbbra is állami ösztöndíjas és önköltséges helyekre adhatják be jelentkezésüket, a meghirdetett alap- és mesterképzési szakjainkra. A felvételi keretszámokban sem lesz változás.

Hogyan jelentkezhetsz a Corvinusra 2020-tól?

2020-tól, akár a keresztféléves, akár a normál felvételi eljárásban az államilag finanszírozott (ingyenes) helyeket a Corvinus Ösztöndíjprogram fogja felváltani. Ezt kell keresni a felvi.hu rendszerében. Az állami ösztöndíj feltételeivel azonos módon (egyéb tanulmányi és szociális ösztöndíjakkal együtt), alap- és mesterszakjainkon, hasonló létszámban, mint korábban, az állami ösztöndíj esetében.

Akkor csak a gazdag diákok kerülhetnek be az egyetemre?

Nem. A Corvinusra jelenleg is kimagasló teljesítménnyel, eredmény alapon lehet bekerülni, és az elképzelések alapján ez a jövőben sem fog változni, valamint továbbra is a központi felvételi rendszerben lehet bejutni.

Az egyetem továbbra sem lesz profitorientált intézmény, és azt ígérik, hogy továbbra is elkötelezettek lesznek a térítésmentes tanulás lehetősége, a hallgatói szolgáltatások és ösztöndíjak, valamint a tehetséggondozó programok (különösen a diákszervezetek és a szakkollégiumok) lehetőségeinek folyamatos bővítése mellett.

Mi a modellváltás hosszú távú célja?

Hogy nemzetközileg is értékesebb diplomát adjon, és a Corvinus Egyetem 2030-ra bekerüljön a világ 200, Európa 100 legjobb egyeteme közé.

Meg egyáltalán, a Corvinus célja, hogy olyan programot kínáljon a hallgatóknak, amit ha végigcsinálnak, bárhol megállják majd a helyüket.

Megmarad-e a tanulmányi ösztöndíj?

Igen, megmarad. Annak ellenére, hogy 2020-tól az állami ösztöndíjas helyeket felváltja a Corvinus Ösztöndíjprogram, megmaradnak, sőt, bővülnek a hallgatók számára elérhető juttatások.

Mi lesz a kollégiumi férőhelyekkel, és mennyibe fognak kerülni?

A jelenlegi kollégiumok fogadóképességét a modellváltás nem fogja érinteni. A Corvinus emellett infrastrukturális beruházásokra is készül. Az egyetem tervezi egy új kollégium létrehozását.

Forrás: Corvinus/Stiller Ákos

Változnak-e a jelenlegi alapképzéses hallgatók mesterképzésre való felvételi esélyei?

Semmiféleképpen nem az a cél, hogy a kiváló magyar hallgatók a képzésből kiszoruljanak. Viszont fontos, hogy ha a külföldi hallgatók száma növekedni tudna az egyetemen, azzal a nemzetközi versenyképességüket is növelnék.

Így a magyar kiváló hallgatók nemzetközi környezetben, nemzetközi szintű, világszínvonalú diplomát kaphatnak.

Ehhez akkor nem kell elmenni az országból, hanem itt, Magyarországon kvázi egy nemzetközi beágyazottságban tudják megszerezni azt a versenyképes diplomát.

Ki lesz az egyetem mögött álló alapítvány fenntartója?

Az egyetemet fenntartó alapítványt az állam hozza létre, ebben semmilyen más jogi személy nem vesz részt alapítóként. A Corvinus ezt követően (2019. július 1-től) állami alapítású alapítvány által fenntartott közhasznú felsőoktatási intézményként működik tovább.

Fognak-e módosulni az operatív tantervek?

Vélhetően igen, de ez években mérhető.

Amúgy ez alapvetően nem is baj, hiszen ez egyben lehetőség, hogy az egyetem oktatási-kutatási stratégiáját és belső folyamatait is megújítsa.

De az is biztos, hogy minden jelenlegi hallgató abban a képzésben és azzal a tantervvel végez, amelyikben elkezdte tanulmányait. Ugyanis az ilyen típusú változások átfutási ideje években mérhető, semmilyen drasztikus változásra nem kell számítani.

Mi lesz az országos ösztöndíjakkal az új környezetben (pl. nemzeti felsőoktatási, Új Nemzeti Kiválóság Program)?

Az említett ösztöndíjak pályázati feltételeit az Nftv. és vonatkozó Kormányrendelet határozza meg. Az egyetem törekvése, hogy a leendő hallgatók finanszírozási formától függetlenül továbbra is pályázhassanak majd ezekre az ösztöndíjakra. Fontos megjegyzendő, hogy az intézmény egészének vonatkozásában a megújuló Corvinus továbbra is jogosult lesz állami és közösségi (uniós) támogatásra, különös tekintettel speciális ösztöndíjprogramokra (pl. Stipendium Hungaricum program) és a tudományos kutatást támogató forrásokra.