Új fővárost építenek, mert az elnök nem szereti a régit

Pierre Nkurunziza
TOPSHOTS Burundi's President Pierre Nkurunziza stands at the President's office in Bujumbura on May 17, 2015 as he made his first official appearance since an attempted coup against him this week. Nkurunziza has been facing weeks of violent and deadly street protests over his controversial bid to stand for a third consecutive term on office, and on Wednesday top generals announced they were overthrowing him while he was on a visit to neighbouring Tanzania. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
A Burundi parlament megszavazta, hogy Bujumbura helyett az ország fővárosa a jövőben Gitega lesz. A változást a következő három évben fogják végrehajtani.
Vágólapra másolva!

Pierre Nkurunziza, az ország elnöke azért döntött a fővároscsere mellett, mert Bujumbura a politikai ellenzék főhadiszállása, ő pedig nem szeretett abban a régióban tartózkodni. Emiatt inkább barátibb környezetben szeretne dolgozni, ezért lesz az új főváros Gitega.

Az új főváros három év múlva viselheti hivatalosan is a jelzőt, hiszen ahogyan az elnök mondta, Gitega jelenleg még nem rendelkezik azokkal feltételekkel, amelyek ehhez szükségesek.

Pierre Nkurunziza, Burundi elnöke Forrás: AFP/Carl De Souza

Az országban meglehetősen feszült a politikai helyzet, miután Nkurunziza a második elnöki mandátuma lejárta után megváltoztatta az alkotmányt, hogy harmadszor is elnök lehessen.

Az ellenzék szerint ez a lépés teljesen alkotmányellenes volt, és azzal is vádolták, hogy felrúgta a békemegállapodást, amelyet még a 2005-ös polgárháború után kötöttek.