Válságban a kormányoknak és a jegybankoknak együtt kell fellépniük

Lámfalussy konferencia
Budapest, 2019. február 4. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A virágzó időszakokat válságok követik, a válságban gyorsan kell cselekedni, a jegybankoknak és kormányoknak szoros, stratégiai szövetségben kell fellépniük - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Lámfalussy-konferencián Budapesten.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke kiemelte: a 2008-tól kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság egyik fő tanulsága, hogy gyorsan kell intézkedni, ahogy azt az Egyesült Államokban tették.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián Budapesten Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Magyarország ugyan még nem tagja az eurózónának, de valamikor, a következő évtizedekben bevezeti majd az eurót - mutatott rá Matolcsy György, hozzátéve, ezért neki is le kell vonnia a tanulságokat az eurót érintő folyamatokról.

A már hatodik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures konferencián Matolcsy György kiemelte:

az euró elmúlt két évtizede olyan tanulságokkal szolgál, amelyekből fontos következtetések vonhatóak le.

Az első 10 év, 2008-ig egyértelműen sikeresen zajlott, amiből a legtöbbet a felzárkózó eurózóna tagok közül főleg a déli államok profitáltak - jelezte.

Az ezt követő időszakot viszont megszenvedte az eurózóna, és úgy tűnik, a konvergencia eltűnőben van. Az eurózónában a válság hosszabb és mélyebb volt, mint az Egyesült Államokban, pedig onnan érkezett Európába, 2012 óta egy lassú helyreállításnak lehetünk tanúi.

Matolcsy György a tanulságokról azt mondta: virágzó időszak kell az egyértelmű konvergenciához, és teljesen "kifejlett euróra" van szükség ahhoz, hogy később a közös pénz a válságoknak ellen tudjon állni. Amikor létrejött az euró, virágzó időszakot élt meg Európa, és akkor nem gondoltak arra, hogy újra gazdasági válság jöhet.

Szerinte nem lehet bűnbakként tekinteni az euróra, de kétségtelen, az eurózóna rendszere nem épült ki megfelelően.

Az EU nem kezelte jól a válságot, a fő hiba az volt, hogy Európa megszorító jellegű válaszokkal reagált a válságra.

Az MNB elnöke jelezte: az amerikai kormányzat és a Fed közös válságkezelése gyors fellépést tett lehetővé, emiatt az Egyesült Államokban lényegében 2009-re be is fejeződött a válság. Ott nem megszorító alapú válságkezelést folytattak, miközben Európában az országok többségében a megszorításokra helyezték a hangsúlyt, az Európai Központi Bank is mintegy két évet késett a válságkezelés elindításával.

Matolcsy György úgy vélte, hogy a következő években egy újabb válság jöhet, és ekkor gyors és hatékony válságkezelésre lesz szükség. Az alkotmányok, a törvények alapján a jegybankok függetlenek a kormányzattól, de a kormányokkal együttes stratégiai fellépésre van szükség a válságok kezelésében. Emellett nem megszorító alapú válaszokat kell adni a válságra, lesz még gazdasági visszaesés, fel kell készülni rá - hangsúlyozta a magyar jegybank elnöke.