Sonkával törleszti adósságát egy cég, de lassan kifogy a sertésből is

sertéspestis
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb bajban van a sencseni tőzsdén jegyzett Chuying Agro-Pastoral Group nevű kínai mezőgazdasági vállalat – írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A friss hírek szerint a cég a tőzsdefelügyeletnek megküldött jelentése alapján már takarmányt sem tud vásárolni, annyira megcsappant a pénzállománya.

Mindez azért lényeges, mert a sertéstenyésztéssel is foglalkozó vállalat már jó ideje pénzügyi nehézségekkel küzd. Tartozik befektetőinek és hitelezőinek is, akiket egy ideje disznóhúsból készült termékekkel fizetett ki.

Helyzetét az afrikai sertéspestis terjedése tovább rontotta.

Kínában a veszélyes kór megfékezése érdekében 900 ezer állatot kellett levágni országszerte.

Az állomány megcsappanása mellett az is problémát jelent, hogy a gazdaság növekedési ütemének lassulása miatt szigorodnak a vállalatok hitelfelvételét lehetővé tevő szabályok. A kínai cégnek pedig egyszerűen elfogynak a lehetőségei a prosperáló működés fenntartásához.

Illusztráció Forrás: Origo

A vállalat már tavaly novemberben visszafizetési nehézséggel küzdött.

Közel 11 milliárd forintnak megfelelő összegű kifizetést kellett volna teljesítenie befektetőknek és egyes hitelek törlesztésére.

Akkor arról tudtak megállapodni, hogy ezért a bődületes összegért

sonkát, illetve disznóhúsból készült ajándékcsomagokat adnak a hitelezőknek.

Most viszont ez is nehézségekbe ütközhet a csökkenő állatállomány miatt.

Világszerte, így Kínában is komoly károkat okozott az afrikai sertéspestis Forrás: --

Idén mintegy 80 milliárd forintnak megfelelő kötvényt kellene a cégnek kifizetnie, de egyelőre nem tudni, miből lesz meg rá a fedezet. A cég az előzetes várakozásoknál is rosszabb, közel 120 milliárd forintnak megfelelő veszteségről jelentett 2018-ra.

Ugyanakkor nem ez a nagyvállalat az egyetlen kínai cég, amely kötelezettségeinek pénzbeni kifizetése helyett más megoldásokkal próbálkozik a hitelezőknél. A HNA Group, egy pénzügyi vállalat, tavaly repülőjegyeket ajánlott a befektetőinek pénz helyett.