Visszaköszön a múlt: házgyári panelüzem épül Magyarországon

kelenföld panel lakótelep
Budapest, 2010. március 3. A Kelenföldi lakótelep panelházai, középen a Tétényi úti lakótömbök. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Másfél milliárd forintból építenek új, házgyári elemeket gyártó üzemet kínai befektetők Kenderesen a közeljövőben, a beruházás kezdetben száz új munkahelyet teremt - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere.
Vágólapra másolva!

Pádár Lászlóné elmondta: a tárgyalások fél évvel ezelőtt kezdődtek, a beruházásról szóló együttműködési megállapodást és bérleti előszerződést pedig most írták alá a több mint négy és félezer lakosú kisvárosban. Kínai részről a CITIC befektetési alapkezelő jegyzi a dokumentumot.

A gyár meglévő terveinek magyarországi adaptálását, engedélyeztetését követően indulhat a Kínában már előre gyártott elemekből történő építkezés a 4-es főút melletti önkormányzati tulajdonban lévő 21 hektárból kivont 2,1 hektáron - számolt be a településvezető, hozzátéve:

Forrás: MTI/Manek Attila

Az üzemben gyártani tervezett elemeket Európa valamennyi országába értékesítik majd. A kínai vállalat 100 év garanciát vállal saját fejlesztésű paneleire. A befektető kötelezettséget vállal arra is, hogy a megépült gyárban kezdetben száz, később kétszáz embert foglalkoztat majd. Hozzátette:

A beruházás a jelenleg csaknem tíz százalékos munkanélküliség nagyarányú csökkentését jelenti, valamint a térség, a város gazdaságának erősödését, a kereskedelmi és ingatlanpiac fellendülését.