Megérkezett a legjobban kamatozó állampapír

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Új Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vezetett be a héten az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK): a 3 éves futamidejű papír az első kamatfizetéskor 4,89, majd a következő két évben 4,2  százalékos kamatot fizet, ezzel jelenleg a legjobb kamatozású prémium papír a piacon.
Vágólapra másolva!

Az új, 3 éves PMÁP konstrukcióval az ÁKK a korábbi 1,1-ről 1,4 százalékra növeli a kamatprémium mértékét, így az első kamatperiódusra a kamat a tavalyi éves 2,8 százalékos átlagos inflációval számolva 4,2 százalék lesz.

Mivel azonban a 2022/K papír először a jövő év márciusában fizet kamatot, ezért ekkor 4,89 százalékos hozamot fizetnek ki a tulajdonosnak.

Hiszen az államkötvény így több mint egy évet kamatozik az első kamatfizetésig.

A kötvény ezt követően 2021-ben és 2022-ben fizet kamatot, mindkét évben március 20-án.

Prémium állampapírokból jelenleg még két másik változat létezik.

Az egyik a 3 éves futamidővel indult 2021/K, amely most 3,5 százalékos kamatot fizet. A másik az öt év múlva lejáró 2024/I, amely 4,1 százalékos kamattal forog. Vagyis 4,2 százalékos kamatával az új konstrukció a legjobban kamatozó PMÁP most a piacon.

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), korábbi nevén Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) 3 és 5 éves futamidejű, változó kamatozású, 1000 forintos alapcímletű dematerializált értékpapír.

Forrás: 123rf.com

A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kötvény a kamatmegállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértéke, mint kamatbázis felett biztosít sorozatonként eltérő nagyságú kamatprémiumot. A kamatfizetés évente történik. A futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra.

A PMÁP-ot jelenleg a forgalomba hozatal során (elsődleges piacon) devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek szerezhetik meg.

A PMÁP-ot az elsődleges piacon szerzésre jogosult személyek a forgalomba hozatalt követően a másodlagos piacon megvásárolhatják és egymás között átruházhatják.

Forrás: ÁKK