Már robot válogatja a tésztát a Gyermelyinél

Gyermelyi Zrt. gyermelyi tésztagyár
Gyermely, 2018. szeptember 27. A Gyermelyi Zrt. gyermelyi telephelye az új tésztagyár avatóünnepsége napján, 2018. szeptember 27-én. A társaság 7,2 milliárd forintos beruházással épült új üzemében 70 ezer tonna tésztát állíthatnak elő, és ezzel megduplázzák a termelés kapacitását. A cég a Nagyvállalati beruházási támogatási programban 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott az új tésztagyár építéséhez. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Magyarország vezető tésztagyártója a Gyermelyi Vállalatcsoport 2018-ban 7,2 milliárd forintos beruházással egy új tésztagyárat épített, amivel a gyár kapacitása évi 70 ezer tonnára duplázódott. Az új üzem mellett felépült egy mintegy 11 ezer raklap befogadására alkalmas automata magasraktár is, amit teljes egészében az ABB technológiájával automatizáltak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek piaci bővülésének köszönhetően a cég elérte maximális kihasználtságát, ezért döntött az üzem bővítése, valamint a raktárbázis növelése mellett.

A magasraktár építésével a raktárkapacitás megduplázódott.

Ráadásul az ABB agy teljesítményű automatizált válogató- és palettázó rendszernek köszönhetően az egész raktárban csak robotok dolgoznak.

A Gyermelyi Zrt. gyermelyi telephelye az új tésztagyár avatóünnepsége napján, 2018. szeptember 27-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az elkészült termékek a gyártóterületről liftek segítségével feljutnak a csarnok mentén végig futó szállítószalag pályákra, ahol a kamerás megfigyelőrendszer felismeri a termékeket, és a megfelelő helyre szortírozza.

A legmodernebb technológiát használó teljesen automatizált rendszer lerövidíti a gyártási folyamatot. A fejlesztésnek köszönhetően a két tésztagyár kapacitása megduplázódott.

Száraztésztát szállító gépsor a Gyermelyi Zrt. új tésztagyárában Forrás: MTI/Krizsán Csaba

– nyilatkozta Pósfai Csaba, a Gyermelyi gyárigazgatója az Élelmiszer Online oldalnak.

A Gyermelyi cégcsoport 2010 óta közel 26 milliárd forintot költött beruházásokra, köszönhetően a tésztaértékesítés dinamikus növekedésének.

Idén várhatóan 36 ezer tonna tésztát értékesítenek, ebből 30 százalék az Európai Unión kívül kerül eladásra.