Itt az újabb összeesküvés-elmélet a Facebookról

Zuckerberg, Facebook
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a press conference in Paris on May 23, 2018. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A különböző közösségi oldalakon, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter, nemrégiben új trend kezdett el terjedni. A "10 éves kihívás"-nál a felhasználók sorra osztják meg magukról a mostani képük mellett azt, hogyan néztek ki tíz évvel ezelőtt. Az ártatlannak tűnő játék mögött sokan komoly összeesküvés-elméletet sejtenek, amelynek kulcsfigurája maga Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója.
Vágólapra másolva!

Az összeesküvés-elmélet a Wired egyik újságírójához, Kate O'Neillhez vezethető vissza, aki a "10 éves kihívás" kezdetekor egy szarkasztikus Twitter bejegyzést osztott meg követőivel. Posztjának lényege az volt, hogy a Facebook helyében ő a begyűjtött posztokkal tovább fejlesztené az arcfelismerő algoritmust, amely a kihívásnak köszönhetően már az emberek korát is meg tudná állapítani, valamint azt is, hogyan néznek majd ki idősebb korukban.

A bejegyzését egyre többen fedezték fel és sokak fejében megfordult, hogy valóban Mark Zuckerberg állhat az új trend mögött. Kate elmondása szerint csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az embereknek jobban ügyelniük kellene arra, hogy milyen adatokat és képeket osztanak meg magukról.

Az elmélet kritikusai szerint viszont a Facebooknak nincs szüksége ilyen trükkökre, mivel az évek alatt feltöltött képeket látja az algoritmus.

A Wired újságírója azonban eljátszik az ötlettel, miszerint a Facebook arra szeretné kiképezni az arcfelismerő rendszerét, hogy az meg tudja határozni miként fog kinézni egy felhasználó évek múlva.

Mark Zuckerbergnek nehezen megy a beilleszkedés az emberek közé Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ehhez a legideálisabb esetben egy előre meghatározott idősáv kezdetén és végén készült képeket gyűjtenének be a lehető legtöbb felhasználótól. Ezt követően az algoritmus képes lenne megtalálni az olyan változásokat, amelyek a legtöbb esetben előfordulnak az öregedés során, így pedig előre is tudná vetíteni, hogyan néz majd ki valaki évekkel később. Éppen ez történik a "10 éves kihívás"-nál is.

A profilképek és más fotók begyűjtésére azért sem lehetne alapozni, mert a felhasználók gyakran nem időrendi sorrendben töltik fel azokat, így nem lehet pontosan tudni, hogy mikor is készült egy adott kép.

Ebben az elméletben még mindig több logika van, mint a korábbi Facebookot érintő összeesküvés teóriákban. Tavaly április környékén például Mark Zuckerberget éppenséggel egy robotnak tartották, aki próbál beépülni az emberek közé, több, de inkább kevesebb sikerrel. Nem sokkal ezután olyan hírek lepték el az internetet, hogy a Facebook folyamatosan lehallgatja a felhasználók telefonját.

A Facebook egyébként reagált a vádakra és természetesen elmondták, hogy nekik semmi közük a "10 éves kihíváshoz".