Felpörögtek az események a Renault-nál

Renault Mégane RS
Vágólapra másolva!
A Japánban pénzügyi visszaélések vádjával letartóztatott Carlos Ghosn lemondott a Renault elnök-vezérigazgatói posztjáról - jelentette be a francia pénzügyminiszter szerdán Davosban. A Renault igazgatótanácsa ugyanakkor csütörtöki rendkívüli ülésén máris kinevezte a francia autógyártó új vezetőit: a várakozásokkal összhangban Jean-Dominique Senard, a Michelin cég vezetője került az elnöki pozícióba, a vezérigazgatói posztot pedig Thierry Bolloré kapta meg.
Vágólapra másolva!

A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó Bruno Le Maire közölte, hogy a két hónapja letartóztatásban lévő vállalatirányító szerdán benyújtotta lemondását.

Ghosn ellen december elején emeltek vádat amiatt, hogy a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelmet szerepeltetett az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett.

Az ügyészség azzal is megvádolta a 64 éves üzletembert, hogy nem megfelelően látta el a vezérigazgatói feladatokat és megkárosította a Renault céggel szövetségi viszonyban álló Nissant. A Nissan pénzügyi visszaélések okait vizsgáló különbizottsága szerint a laza vállalatirányítás okozta egyebek között a pénzügyi visszaéléseket. A bizottság, amelyben a Nissan három külországi igazgatója és négy másik tag vesz részt, várhatóan márciusban terjeszti elő javaslatait a vállalat irányításának szigorítására, az igazgató fizetésének, az elnök kiválasztásának jóváhagyását célzó rendszerre.

Forrás: Renault

A Nissan várhatóan április közepére hívja össze a részvényesek rendkívüli ülését, ahol döntenek Carlos Ghosn elnök és az ugyancsak pénzügyi botrányokba keveredett Greg Kelly igazgató elmozdításáról.

Bár kettejük botrányának kipattanása után az igazgatótanács megvonta titulusukat, hivatalosan csak a részvényesek egyetértésével meneszthetőek. A részvényesek rendkívüli ülésén szavaznak továbbá a Renault által javasolt új Nissan-vezetőről.

Carlos Ghosn, a Renault eddigi elnök-vezérigazgatója 14 évig töltötte be a vezérigazgatói és egy évtizedig az elnöki tisztséget is, Thierry Bolloré volt a helyettese.

Jean-Dominique Senard, a Renault új elnöke Forrás: Origo

A Nissan közleményben üdvözölte a Senard-Bolloré kettős kinevezését a Renault élére. Szaikava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy "javul a kommunikáció" a két vállalat között a Carlos Ghosn letartóztatását követő "nehéz" hetek után.

- fogalmazott a japán autógyártó vezetője.