Már jönnek az első figyelmeztetések Davosból

World Economic Forum (WEF) embléma
(FILES) This file photo taken on January 23, 2015 shows the World Economic Forum (WEF) logo outside the Congress Centre in Davos during the World Economic Forum (WEF) annual meeting. The World Economy Forum (WEF) will take place from 17 to the 20 of January 2017 and will be focus on Responsive and Responsible Leadership. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Wall Street egyik szupersztárja szerint a következő világgazdasági lejtmenet igen súlyosan érinti majd a pénzügyi piacokat. Ezzel párhuzamosan a holland DSM multinacionális cég feje attól tart, Európa egyre inkább kifogy az élénkítési lehetőségekből, ami komoly problémát okozhat az öreg kontinensen. Az első davosi vélemények alapján az látszik, a globális gazdasági elit egyre jobban fél a közeljövő fejleményeitől.
Vágólapra másolva!

Elég kedvezőtlen jóslatokkal vette kezdetét az idei davosi Világgazdasági Fórum. A sort a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyitotta hétfőn, amikor jelezte, már csak 3,5 százalékos világgazdasági növekedést vár az idei évre szemben az októberben prognosztizált 3,7 százalékkal. A Valutaalap ráadásul felhívta a figyelmet a fokozódó kockázatokra, és az európai országok közül kiemelte a Németországban és Olaszországban rejlő veszélyforrásokat.

Az európai nehézségek azért is izgalmasak, mert a figyelmeztetések közepette többen úgy vélik,

az Európai Központi Bank (EKB) élénkítési lehetőségei elmentek a falig, vagyis az euróövezetben már alig maradt olyan opció, amellyel monetáris oldalról támogatni lehetne a növekedést.

Ezt a véleményt erősítette meg a holland DSM multinacionális vállalat vezérigazgatója, Feike Sijbesma is, aki szerint fontos megértenünk, hogy monetáris oldalról Európának már nincsenek tartalékai – a kamatok most is rekord alacsonyak, az EKB pedig éppen jelenleg építi le az eszközvásárlási programját. Ez pedig azt jelenti, hogy ha újabb gazdasági visszaesés jön a kontinensen, akkor kérdéses, honnan lehet még előhúzni támogató erőforrásokat a régió számára.

A gazdaságélénkítések elmentek a falig - elfogytak a lehetőségek? Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

A félelem pedig nem véletlen, ha azt nézzük, hogy az Eurostat a múlt hónapban arról számolt be, hogy

az euróövezet gazdasági növekedése négy éve nem látott gyenge teljesítményt mutatott 2018 harmadik negyedévében.

Eközben pedig még a brexit hatásai sem teljesen világosak, de arra az IMF is figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból szintén jelentős kockázatot rejt magában.

Hasonló aggodalmaknak adott hangot a Wall Street egyik legendás befektetője, Ray Dalio is. A Bridgewater Associates vezetője szintén arra figyelmeztetett, hogy hosszabb távon a jegybankok számára már csak nagyon korlátozottan állnak rendelkezésre gazdaságélénkítő lehetőségek.

Ráadásul mindez olyan időben tapasztalható, amikor a politikai és társadalmi ellentétek egyre fokozódnak

– tette hozzá.

Dalio szerint a jelenlegi politikai feszültségek igen jelentős részben összekapcsolódnak a gazdasági nehézségekkel. Mindez pedig olyan helyzetet teremt, amelyben a következő nagyobb gazdasági lejtmenet súlyos kockázatokat és veszélyforrásokat rejt magában.