Már jönnek az első figyelmeztetések Davosból

2019.01.22. 16:30

A Wall Street egyik szupersztárja szerint a következő világgazdasági lejtmenet igen súlyosan érinti majd a pénzügyi piacokat. Ezzel párhuzamosan a holland DSM multinacionális cég feje attól tart, Európa egyre inkább kifogy az élénkítési lehetőségekből, ami komoly problémát okozhat az öreg kontinensen. Az első davosi vélemények alapján az látszik, a globális gazdasági elit egyre jobban fél a közeljövő fejleményeitől.

Elég kedvezőtlen jóslatokkal vette kezdetét az idei davosi Világgazdasági Fórum. A sort a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyitotta hétfőn, amikor jelezte, már csak 3,5 százalékos világgazdasági növekedést vár az idei évre szemben az októberben prognosztizált 3,7 százalékkal. A Valutaalap ráadásul felhívta a figyelmet a fokozódó kockázatokra, és az európai országok közül kiemelte a Németországban és Olaszországban rejlő veszélyforrásokat.

Az európai nehézségek azért is izgalmasak, mert a figyelmeztetések közepette többen úgy vélik, az Európai Központi Bank (EKB) élénkítési lehetőségei elmentek a falig, vagyis az euróövezetben már alig maradt olyan opció, amellyel monetáris oldalról támogatni lehetne a növekedést.

Ezt a véleményt erősítette meg a holland DSM multinacionális vállalat vezérigazgatója, Feike Sijbesma is, aki szerint fontos megértenünk, hogy monetáris oldalról Európának már nincsenek tartalékai – a kamatok most is rekord alacsonyak, az EKB pedig éppen jelenleg építi le az eszközvásárlási programját. Ez pedig azt jelenti, hogy ha újabb gazdasági visszaesés jön a kontinensen, akkor kérdéses, honnan lehet még előhúzni támogató erőforrásokat a régió számára.

A gazdaságélénkítések elmentek a falig - elfogytak a lehetőségek?Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

A félelem pedig nem véletlen, ha azt nézzük, hogy az Eurostat a múlt hónapban arról számolt be, hogy

az euróövezet gazdasági növekedése négy éve nem látott gyenge teljesítményt mutatott 2018 harmadik negyedévében. Eközben pedig még a brexit hatásai sem teljesen világosak, de arra az IMF is figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból szintén jelentős kockázatot rejt magában.

Hasonló aggodalmaknak adott hangot a Wall Street egyik legendás befektetője, Ray Dalio is. A Bridgewater Associates vezetője szintén arra figyelmeztetett, hogy hosszabb távon a jegybankok számára már csak nagyon korlátozottan állnak rendelkezésre gazdaságélénkítő lehetőségek. Ráadásul mindez olyan időben tapasztalható, amikor a politikai és társadalmi ellentétek egyre fokozódnak – tette hozzá.

Dalio szerint a jelenlegi politikai feszültségek igen jelentős részben összekapcsolódnak a gazdasági nehézségekkel. Mindez pedig olyan helyzetet teremt, amelyben a következő nagyobb gazdasági lejtmenet súlyos kockázatokat és veszélyforrásokat rejt magában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK