Mire költenek igazán a szupergazdagok?

Jeff és Mackenzie Bezos, Jeff Bezos, Mackenzie Bezos
(FILES) In this file photo taken on April 24, 2018 Amazon CEO Jeff Bezos and his wife MacKenzie Bezos poses as they arrive at the headquarters of publisher Axel-Springer where he will receive the Axel Springer Award 2018 in Berlin. - Amazon founder Jeff Bezos, rated the world's wealthiest person, announced on January 9, 2019 on Twitter that he and his wife Mackenzie Bezos were divorcing after a long separation. "We want to make people aware of a development in our lives," Jeff Bezos, 54, and MacKenzie Bezos, 48, said in joint statement posted to Bezos' Twitter feed. (Photo by JORG CARSTENSEN / dpa / AFP)
Vágólapra másolva!
A Wealth-X új jelentéséből kitűnik, hogy mire és mennyit költenek a gazdagok, akiknek kollektív vagyona tavaly 2 százalékkal növekedett: mintegy 23 millió szupergazdag él világszerte, 40 százalékuk az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Wealth-X kutatóközpont azokat követi nyomon, akiknek magánvagyona eléri az egymillió dollárt. A jelentésben két részre osztották a tehetőseket: a többség, vagyis a 90 százalék vagyona 1 és 5 millió dollár között van, míg szupergazdagnak az tekinthető, akinek nettó vagyona meghaladja a 30 millió dollárt.

Illusztráció Forrás: Getty Images for New Era/2016 Getty Images/Bennett Raglin

A világ leggazdagabb embereinek csak kis része örökölte vagyonát, a jelentés szerint a többségük a maga szerencséjének a kovácsa volt

– közel 84 százalékuk saját erejéből érte el sikereit, és csupán 5 százalék örökölte vagyonát. Ugyanakkor a szupergazdagok körében ez az arány kicsit más: 30 százalékuk örökölte vagyonát, míg 70 százalékuk saját maga szedte össze.

A gazdagok többsége férfi, és csupán 16 százaléka nő, míg a szupergazdagok között ez 14 százalék.

A tehetősek közel 40 százaléka az USA-ban, míg mintegy 25 százalékuk Európában, illetve Ázsiában él. Közülük is New Yorkban élnek a legtöbben, bár számuk fél százalékkal csökkent – ugyanakkor még így is jóval többen, közel 65 százalékkal több tehetős lakik a városban, mint a második helyezett Tokióban. Azonban Hongkongban található a legtöbb szupergazdag, számuk meghaladja a 10 ezret.

A gazdagok 36 százaléka, és a szupergazdagok 57 százaléka költi pénzét jótékonyságra: a legtöbb magas bevétellel rendelkező számára elsődleges prioritást élvez az adakozás.

A globális pénzügyi válság nyomán bekövetkezett csökkenést követően a jótékonysági adományok helyreálltak, ugyanakkor a jelentésből kitűnik, hogy a gazdagok sokkal kevesebbet jótékonykodnak, mint azok, akiknek korlátozott eszközök állnak a rendelkezésükre.

Jeff és MacKenzie Bezos Forrás: AFP/Jorg Carstensen

Tavaly a szupergazdagok komoly összegeket adományoztak: Jeff és MacKenzie Bezos például 2 milliárd dollárt adott a Day One Alapnak a hajléktalanok segítésére, míg Michael Bloomberg 1,8 milliárd dollárt küldött alma malterének, a Johns Hopkins Egyetemnek.

Tavaly a gazdagok körében a legnépszerűbb jótékonysági célpontok között volt az oktatás, a szociális támogatás, a művészet, a kultúra, valamint az egészségügy.

A jelentés szerint az adományozás után a gazdagok finanszírozásra, sportokra és szabadidős tevékenységre költenek leginkább. A sportok közül a legkedveltebb a golf, a foci, a síelés, a kosárlabda, valamint a baseball.